Четирима задържани за склоняване към проституция при спецакция в Пловдив

Венци Венц с ново гадже в Ница

Жертвите на коронавируса в Италия станаха две

Италианците купуват най-много нови мотоциклети в ЕС Търсенето на малки електрически скутери в Европа скача с 50%

Камерите на тол системата ще подпомагат работата и на МВР и Агенция „Митници“

Двама мъже ограбиха белгиец в Търговище

Контрера от ВМРО: До дни ще бъдат установени и задържани мъжете, които съблякоха момче в автобус на градския транспорт

Маскирани отвлякоха непълнолетно момиче в Димитровград

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол, има арестувани българи

Любимите рецепти на Анна Петрова

Жени Калканджиева бори тероризма в „Ятаган“

Битото и съблечено момче: Прибрах се с едно яке, което ми дадоха, за да не ми е студено

Премиерът Борисов: Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната

Установена е самоличността на убития в София 48-годишен мъж

Теменужка Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ

Проф. Павлов: Поведението патриарх Вартоломей I е скандално

Поведението на Цариградския патриарх Вартоломей I е изключително скандално на фона на всички принципи и канони на Православната църква. Това каза за Фокус историкът проф. Пламен Павлов, преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, в интервю по повод визитата на Вселенския патриарх Вартоломей I у нас.

Според него отправеното от него искане България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренесени у нас по време на войните е проява на нетактичност, липса на дипломатическо отношение, което е изключително странно за един иначе ерудиран човек, като патриарх Вaртоломей I.

Проф. Павлов отбеляза, че Вселенски патриарх е един епитет, който се прилага към Цариградския или Константинополския патриарх, в резултат на решението на втория Вселенски събор от 381 година.

„Той не е патриарх на Вселената, Вселенската църква сме всички ние, вярващите християни. Това е просто една почетна титла”, уточни той.

„Неговото поведение на православен папа е изключително скандално на фона на всички принципи и канони на православната църква. Църквата е Константинополска, но почетно е наричана Вселенска. По същия начин Вселенската църква е и Българската патриаршия, и Охридската българска епископия”, допълни проф. Павлов.

„Още веднъж трябва категорично да се извини за допуснатите груби посегателства и намеси във вътрешните работи на държавата и нека да бъде така добър да нарича нашия патриарх Ваше светейшество, а не Ваше блаженство. Това ни връща към времената на гръцко-българската църковна разпра и към схизмата, за която той все пак с половин уста казва, че вина има и гръцката страна, въпреки че вината е основно тяхна”, каза още проф. Павлов.

Той посочи също, че по време на изявлението си патриарх Вартоломей I e демонстрирал високомерно отношение.

„През цялото време наричаше Константинополската патриаршия църквата майка, което обаче важи за последните стотина години. През Средновековието съвсем не е било така”, отбеляза историкът. „Нашата църква е една от най-ясно стоящите в тази неписана и символична йерархия и нищо не дава основание на Патриарх Вартоломей I да я поставя някъде след румънската, сръбската, руската и каквато и да била друга, още по-малко да третира нашия патриарх не като автокефален духовен глава, който е равен с него, защото Цариградският патриарх е пръв между равни и то като почетно старшинство.

Той няма основание да се държи като като папа – това е изключително скандално и не бива да бъде допускано от българските политици и медии той да бъде третиран като глава на Вселенската православна църква – нещо, което отдавам изцяло на незнанието. Църквата е съборна и в нея влизат всички нейни архиереи от християнското общество, така че неговото старшинство е чисто почетно и той знае това много добре, по-добре дори от нас”, каза още проф. Павлов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.