Божидар Димитров: Вартоломей работи за една държава, която не е искала това от него

Претенциите на Вселенския патриарх за връщане на светините в Гърция не са основателни. Това заяви за bTV директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

В Националния исторически музей се съхранява значителна част от светините, към които изрази претенции Вселенският патриарх Вартоломей. Това са около 800 икони, църковна утвар, книги и богослужебни предмети. Някои от тях са изложени в експозицията "Българската автокефална архиепископия в Охрид".

„Той няма право да иска тези неща по една проста причина: евентуално претенции би могла да има Република Гърция, но тя няма, тъй като с 2 договора всички имуществени въпроси, свързани с взаимни претенции са уредени окончателно през 1964 година”, посочи проф. Божидар Димитров.

Тези въпроси са уредени и с Ньойския договор, а гърците не са предявили повече претенции към България, свързани с тези светини. Светините са българска държавна собственост и някои от тях продължават да бъдат реставрирани и консервирани.

„ Аз много се учудих на това искане, тъй като тези неща Вселенският патриарх не би могъл да не ги знае. Освен това той е вселенски патриарх на всички християни по света, а в случая работи за една държава, която не е искала това от него”, изтъкна още директорът на НИМ.

Светините остават в нашата страна и всеки може да се докосне до огромната им историческа, духовна и художествена стойност в залите на Националния исторически музей.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини