Спират за ден водата на Шумен, Велики Преслав и Търговище

Над 120 000 души от градовете Шумен, Велики Преслав, Търговище и селата Дибич, Белокопитово и Панайот Волов остават без вода в сряда. Режимът се въвежда от 4 часа призори до полунощ, за да се извършат аварийно-възстановителни дейности по магистралния водопровод, който захранва населените места от язовир "Тича", съобщиха от ВиК-Шумен.

По трасето от стари стоманени тръби са се натрупали 15 аварии, откъдето изтича вода и се губят по около 70 литра в секунда, каза управителят на ВиК-Шумен инж.Светлозар Дамянов. Трябва да бъде изпразнена системата, за да работят сформираните 7 водомайсторни групи. Още два екипа ще правят профилактика на помперните станции. Общо 65 души ще бъдат ангажирани, за да отстранят авариите и подготвят съоръженията за зимата.

Дружеството пусна официално съобщение във вторник, за да се запасят абонатите с вода. Магистралният водопровод от стоманени тръби е на повече от 40 г. Има шанс за подмяната му - предстои община Шумен да подпише договор с ПУДООС за 510 000 лв. С тях ще се изработи проект за ремонт на 25-километровото трасе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони