На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

Москва вече без лаборатория за допинг контрол

Световната антидопингова агенция (WADA) затвори Московската антидопингова лаборатория. Решението е заради огромния скандал в световната лека атлетика заради системно прикриване на положителни проби в Русия със съдействието на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ).

Лабораторията в Москва няма да има право да извършва каквато и да е антидопингова дейност, включително да прави анализи на проби на урина и кръв. Засега санкцията е за 6 месеца, но срокът може да бъде удължен до изясняване на случая.

Скандалът тръгна, след като преди 5 месеца германската телевизия ARD излъчи документален филм, според който в руската лека атлетика се взема системно допинг и положителните проби се унищожават. Тогава WADA назначи специална тричленна независима комисия, която във вторник на пресконференция в Женева представи 328-страничния си доклад по случая.

Междувременно в Париж бе арестуван и после пуснат под гаранция Ламин Диак. Сенегалецът бе президент на ИААФ до август, сменен тогава от Себастиан Коу. Диак е обвиняем по дело за копурция за получени подкупи над 1 милион евро от руски атлети, за да бъдат прикрити положителните резултати в пробите им за допинг.

Заключенията на комисията разтресоха света на атлетиката. Шефът на тричленката Дик Паунд добави, че констатациите за ИААФ са предадени направо на френската полиция.

ИААФ вече обмисля да извади руските атлети от всички състезания, дори и от олимпиадата в Рио догодина. Комисията обяви, че в работата на антидопинговите власти в Русия системно се е бъркала Федералната служба за безопасност. В страната са били унищожени над 1400 допинг проби въпреки изричното разпореждане на WADA материалите да се пазят поне 8 години за бъдещи изследвания с нови методи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.