Директорът на театъра във Велико Търново подаде оставка

Директорът на Музикално-драматичния театър /ДМТ/ „Константин Кисимов” подаде оставка. В писмо до министъра на културата, Христофор Йонов споделя, че от 22 октомври малка част от състава на театъра, начело с местните председатели на Съюза на българските музикално-драматични театри /СБМДТ/ и на Съюза на артистите в България /САБ/ са в ефективни стачни действия като системно провалят спектакли, връщат зрители, пречат на мнозинството от колегите си да извършват служебните си задължени „Така с действията си те спомагат за допълнително влошаване на финансовото състояние на театъра”, обяснява Йонов.

Той допълва, че счита, че стачните действия в МДТ са водени основно от лични мотиви и основната цел на синдикатите от встъпването му в длъжност е не да подпомагат дейността на институцията, а да обслужват личните интереси на водачите им, кадруват и затрудняват дейността му като директор.

„Смятам, че Министерство на културата трябва да заема твърда позиция на страната на директорите на подчинените си културни институции, за да могат те да упражняват пълноценно правомощията си. Да не се влияе от местните настроения и интриги като ги поощрявява и търси поводи за наказания и отстраняване на директорите си", посочва в писмото си Йонов.

Директорът подчертава, че са саботирани премиерните спектакли на "Червило" и два пъти се проваля концерт на Маргарита Хранова. „На 23 октомври пък актрисата Цанка Цанева е отказа да играе в "Църква за вълци". Паднали са и планирани турнета в градовете Тетевен, Павликени, Троян, Стамболийски, Плевен, Левски и Свищов, поради заплаха от стачни действия”, съобщаха още Христофор Йонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони