Папа Франциск отмени литургия заради „лека болест“

Дейвид Бекъм: Виктория ми даде номера си след няколко питиета

Три случая на коронавирус в Гърция

Мерят температурата на събития в София с термокамери

Иззеха нерегистрирана колекция от 970 монети

Шумен получава 3 млн. лв. за стадион от правителството

Емил Димитров: 40% от ВиК дружествата у нас работят без разрешително

Съдът реши: Васил Божков и Георги Попов ще бъдат задържани за 72 часа, ако се върнат у нас

Отстраниха трети селски кмет от ДПС в Търговищко

Румен Радев удостои посланика на Молдова у нас Штефан Горда с орден „Мадарски конник“ първа степен

Починалите от коронавируса в Иран станаха 22-ма

Макрон: Във Франция се задава епидемия

Преговаряме за покупка на две подводници втора ръка Договорът за строеж на нови кораби за ВМС готов до август

Правителството заделя допълнително 10,4 млн. лв. за противоградни ракети

Жената на Васил Божков: При обвинения като моите очаквам всичко

Десетки пренощуваха в манастира „Свети Мина“

Православната църква почита Свети Мина – покровител на семейството. Тази нощ десетки пренощуваха с надеждата за по-добро в манастира „Свети Мина” край София, информира Нова тв.

Всяка година хиляди хора се стичат там, за да запалят свещ за здраве и да се преклонят пред чудотворната икона на светеца. Вярва се, че той сбъдва молитвите, а болните получават изцеление. По традиция още от сутринта много миряни търпеливо изчакват реда си, за да се докоснат до иконата. Имен ден празнуват Виктор, Виктория, Минчо и Минка.

Голяма част от хората нощуваха в манастира „Св. Мина” и така да измолят своето чудо. Иконата на Свети Мина се смята за чудотворна, а свещениците тук разказват, че вяска година стават свидетели на нови чудеса.

Празничната литургия днес ще бъде водена от Великотърновския митрополит Григорий. Ето и някои от поверията в манастира. Ако жена иска да зачене син, трябва да остави дрешка в син цвят, ако желае да има момиченце, то бебешката дрешка трябва да бъде розова. Ако девойка си търси жених, то трябва да остави булчински венец.

С ръка върху ръката на Свети Мина – така вярващите отправят молитвите си за чудо. Малко преди полунощ дворът на храма се изпълни с деца и възрастни.

Тук е и 10-годишният Любо, страдащ от тежка форма на детска церебрална парализа. Часове след раждането му Свети Мина се явява в съня на майка му, за да й даде кураж.

„Чудотворната икона е тук от началото на 50-те години на миналия век. Нарисувана е от руския художник Малецки. Светията му се явява на сън и пожелава да бъде нарисуван и иконата му да бъде внесена в манастира. Оттогава до ден днешен чудесата, които се случват пред образа на светия великомъченик Мина не секват. Чудеса на изцерение, на тежко болни хора, бездетни семейства се сдобиват с рожба след дълго чакане”, разказва Протойерей Борис Петров – игумен на манастира.

Десислав и Виктория идват от Костинброд всяка година за празника. В деня на светеца се сбъдва мечтата им – да станат родители.

„Осиновена е и точно на тази дата ни се обадиха, че сме одобрени за осиновяване и за първи път я видяхме на този ден преди 4 години и оттогава идваме тук”, разказва бащата Десислав.

Известен чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците и бездомните.

Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път. Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

Свети Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклециан и Максимиан. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан.

По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклециан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения.

Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места.

Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог.

Така изминало доста дълго време. В народните представи свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира.

Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват.

По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджули и други зли сили.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.