Десетки пренощуваха в манастира "Свети Мина"

Православната църква почита Свети Мина - покровител на семейството. Тази нощ десетки пренощуваха с надеждата за по-добро в манастира „Свети Мина” край София, информира Нова тв.

Всяка година хиляди хора се стичат там, за да запалят свещ за здраве и да се преклонят пред чудотворната икона на светеца. Вярва се, че той сбъдва молитвите, а болните получават изцеление. По традиция още от сутринта много миряни търпеливо изчакват реда си, за да се докоснат до иконата. Имен ден празнуват Виктор, Виктория, Минчо и Минка.

Голяма част от хората нощуваха в манастира „Св. Мина” и така да измолят своето чудо. Иконата на Свети Мина се смята за чудотворна, а свещениците тук разказват, че вяска година стават свидетели на нови чудеса.

Празничната литургия днес ще бъде водена от Великотърновския митрополит Григорий. Ето и някои от поверията в манастира. Ако жена иска да зачене син, трябва да остави дрешка в син цвят, ако желае да има момиченце, то бебешката дрешка трябва да бъде розова. Ако девойка си търси жених, то трябва да остави булчински венец.

С ръка върху ръката на Свети Мина - така вярващите отправят молитвите си за чудо. Малко преди полунощ дворът на храма се изпълни с деца и възрастни.

Тук е и 10-годишният Любо, страдащ от тежка форма на детска церебрална парализа. Часове след раждането му Свети Мина се явява в съня на майка му, за да й даде кураж.

„Чудотворната икона е тук от началото на 50-те години на миналия век. Нарисувана е от руския художник Малецки. Светията му се явява на сън и пожелава да бъде нарисуван и иконата му да бъде внесена в манастира. Оттогава до ден днешен чудесата, които се случват пред образа на светия великомъченик Мина не секват. Чудеса на изцерение, на тежко болни хора, бездетни семейства се сдобиват с рожба след дълго чакане”, разказва Протойерей Борис Петров - игумен на манастира.

Десислав и Виктория идват от Костинброд всяка година за празника. В деня на светеца се сбъдва мечтата им - да станат родители.

„Осиновена е и точно на тази дата ни се обадиха, че сме одобрени за осиновяване и за първи път я видяхме на този ден преди 4 години и оттогава идваме тук”, разказва бащата Десислав.

Известен чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците и бездомните.

Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път. Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

Свети Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклециан и Максимиан. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан.

По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклециан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения.

Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места.

Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог.

Така изминало доста дълго време. В народните представи свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира.

Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват.

По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджули и други зли сили.

Коментари

Задължително поле