Бъчварова: Няма да уволняваме полицаи заради протестите

Не е обичайна практика за България да има такъв род протести, още повече, че в началото част от тях бяха спонтанни. Управлението на страната обаче е стабилно. Това заяви пред Нова телевизия вътрешният министър Румяна Бъчварова.

"Благодаря на служителите на МВР, които си изпълниха задължението. За тези, които излязоха спонтанно и нарушиха закона, сега проверяваме този случай", допълни тя.

"Няма да има уволнени служители, освен ако не се докажат драстични нарушения. Има обаче стъпаловидна система за порицания, по която ще работим. Това в никакъв случай не е реваншизъм, а спазване на правилата в системата", коментира Румяна Бъчварова.

"Имаше опит за провокация на националния протест на полицаите. Подготвяше се хора, извън организаторите на протеста да се внедрят и да предизвикат сбиване и безредици. Имаше опити този протест да бъде използван за разрастване на общественото напрежение", разкри вътрешният министър.

"Не бях информирана, че министър Горанов е включил точка в Закона за бюджета, свързана с орязване на част от привилегиите на полицаите. По 4500 хиляди човека на година напускат системата на МВР", информира тя. По думите ѝ на финансовия министър не му е леко.

"Премиерът ме увери в своята подкрепа и в това, което правя", каза Румяна Бъчварова и отговори на въпрос за отношенията ѝ с Цветан Цветанов. "Всеки има право да симпатизира на когото иска. Не мога да кажа, че има напрежение между мен и г-н Цветанов. Неслучайно обаче аз съм на този пост."

Трябват промени в институциите и начина, по който работи министерството. Там са натрупани доста нерешени проблеми. За да мога да им помогна, трябва да се преструктурират дейностите в МВР, посочи Румяна Бъчварова.

И посочи конкретните промени: да се отделят едни дейности в едни структури, така че сами да се управляват и да действат по-ефективно.

„Има страшно много бюрокращина, която не е необходима в МВР. Реформи не се правят с рязане на щата. С оглед на компетентностите, се прави подбор на служителите в структурата. Първата мярка, която ще направим е да се отделят административните услуги в отделна структура, която да се издържа от таксите, които събира от гражданите. Това са документите за самоличност, регистрациите на автомобили, лицензиите, които МВР издава”, обясни вицепремиерът.

Относно хората, които напускат системата на МВР, Бъчварова, обясни, че при тези промени се обмисля възможност при продължаване на работа, въпросните служители да се преназначат на работа. Тя обаче отказа да коментира дали ще се запази категорията труд, при която работят или тя ще бъде намалена.

По повод 20-те заплати при пенсиониране, Бъчварова заяви, че те са обезщетение, а не бонус

„Това са пари, които се дават като компенсации. Имаме неефективно управление на тези средства и те не допринасят за работата на МВР. Това е един от мотивите, за предложените промени. Отказахме се от тези промени засега, защото това не бе обсъдено достатъчно добре. Но това не значи че се отказваме от промените. Ясна ми е позицията на синдикатите, аз я разбирам. Разбирам и позицията на финансовия министър. Моята работа е да балансирам двата подхода", добави още Бъчварова.

Относно новите протести, които ще се проведат в четвъртък, вицепремиерът коментира: „Това е начин да изразят своята позиция. Надявам се дотогава да стигнем до обща позиция”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини