Според РИОСВ-София и Югозападното държавно предприятие: На Витоша не е изсичана гора

На Витоша не е изсичана гора. Това заявиха пред „Труд” от столичната екоинспекция и Югозападното държавно предприятие, което отговаря за гората на Витоша във връзка със спекулативна публикация в „Медиапул”. В нея се твърди, че в природния парк, в близост до хижа „Алеко” и ски пистата „Витошко лале”, са изсечени 20 декара гори.

„За да сме точни никъде не пише изсичане на гора. Просто е констатирано отнемане на повърхностния почвен слой”, обясни съдържанието на изготвения по случая констативен протокол директорът на РИОСВ-София Ирена Петкова.

До сезиране на институции в страната се стигна след поредица от манипулативни сигнали, подадени от Асоциацията на парковете в България за „унищожени” фиданки на смърч.

В резултат от инспекциите стана ясно, че на Витоша има изоставени 2 багера и един камион без регистрационни номера, които са засегнали няколко фиданки.

„Няма сеч. Има фиданки, които са залесени преди две години и няколко от тях са засегнати от машините. Бройката, която е била, преди да минат машините, е била много малка, унищожени са 2-3 до 5 фиданки”, обясниха пред „Труд” служители на Югозападното държавно горско предприятие, присъствали на проверката. „Така може да се спекулира, като се заснеме една фиданка и да се каже унищожени са много”, коментираха експертите по горите. Всички вървят подир сигналите и фишеците на Асоциацията на парковете в България, което е много жалко, обобщиха инспекторите.

От края на ноември от Югозападното държавно горско съобщиха, че предприятието ще извърши залесяване на мястото на повредените единични фиданки в района хижа „Алеко” и ски писта „Витошко лале”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини