Сидеров получава три дни до ареста

Софийската градска прокуратура (СГП) е длъжна по закон да даде 3 дни срок на депутатите от ”Атака” Волен Сидеров и Десислав Чуколов, преди да ги задържи.” Това съобщи пред ”Труд” говорителят на ВКП Румяна Арнаудова.

”Очаква се днес СГП да връчи призовки на депутатите да се явят в столичното следствие, а след това започва да тече срок от 72 часа, в който им се дава право да организират адвокатската си защита”, обясни още Арнаудова. По думите й, ако СГП извади късмет и действително успее да призове днес депутатите, те са длъжни да се явят в столичното следствие в неделя. Тогава прокуратурата ще им повдигне обвинения и ще ги задържи за 72 часа.

Възможно е народните представители да скъсят тридневния срок и да се явят по-рано при следователите. А ако не отидат в следствието, ще последва приднудително довеждане от съдебната охрана. Допуска се и хипотезата, че могат да се укрият, въпреки че по делото за безредиците в клекшопа от понеделник и двамата имат мерки за неотклонение ”подписка”. Те нямат обаче забрана за излизане зад граница. След изтичането на 72-часовия престой зад решетките прокуратурата ще поиска от съда и постоянното им задържане, предупреди Арнаудова.

До варианта за арест на Сидеров и Чуколов се стигна, след като парламентът разреши това вчера по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Поводът е случаят с влизането им в НАТФИЗ в изборната нощ. Преди гласуването двамата депутати доброволно сдадоха имунитетите си по този случай.

„За” възможен арест на Сидеров гласуваха 124 депутати, а за Чуколов - 150. От БСП бяха „против”, тъй като „лидерът на „Атака” веднъж вече е бил задържан от МВР, без да бъде уведомен за това председателят на НС”, обясни Михаил Миков.

След гласуването Сидеров се извини на членовете на временната комисия по сваляне на имунитетите, които са получавали заплахи по телефона. „С Десислав Чуколов не сме се укривали от правосъдието. Искането на главния прокурор би имало само репресивна функция”, коментира националистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини