На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Синдикатите в МВР няма да искат оставката на Бъчварова

Няма да поставяме въпроса за оставка на Румяна Бъчварова, защото виждаме, че тя полага усилия, за да се стигне до решение. Разчитаме обаче на диалога и на практически стъпки, и най-вече на един подробен анализ за дейностите и функциите в системата, за да може на базата на този анализ да се направи една наистина успешна реформа. Това заяви пред bTV председателят на националния синдикат на гражданската администрация в МВР Христо Христов.

Той допълни, че полицаите запазват стачната си готовност и днес от 13.00 часа ще има мълчаливо присъствие пред НС, където ще има заседание на бюджетната комисия и ще се гледа Закона за бюджета. Синдикатите очакват да получат документирано това, което им е било обещано на срещата в неделя – да се изтегли пакета от параграф 9 до 16 от законопроекта, които касаят сектора „Сигурност”.

По отношение на епитета “чантаджии”, Христо Христов каза, че това е обидно отношение към хората.

“Лицата по трудово правоотношение са една шеста част от служителите на МВР и за тях се прилага Кодекса на труда. Те не са с полицейски правомощия, но изпълняват своите задължение по работните си места в паспортните служби, в КАТ и при обслужването на гражданите. Те не са първа категория за пенсиониране, нямат нито една от тези привилегии, за които обществото говори, и незаслужено им прилепва епитета “чантаджии”. За мен е обидно това отношение към хората, които миналата година претърпяха и едно масово съкращение и в порядъка на 2000 души бяха съкратени от точно тази категория служители останаха изключително малко хора”, заяви той.

Всяка държавна организация има своята администрация. Трябва да се прецени какъв точно да бъде процентът на тези хора, които да преминат по общия закон за държавния служител, които няма да ползват привилегиите, които ползват полицаи, пожарникари и спасители.

Лицата по трудово правоотношение не ползват тези 20 заплати. Това не са привилегии, това са компенсации за хората, които са изложени на много рискове, коментира още Христов.

Според него, това трябва да бъде основният принцип, който да бъде заложен, когато се определя кои да бъдат първа категория и кои да са останалите категории.

Рискът трябва да бъде определящият принцип. Щом има риск, значи той трябва да бъде първа категория, каза Христов и уточни, че този риск го няма при тях и затова служителите им са трета категория.

“Част от държавните служители, които в момента са по закона за МВР, са тази администрацията, без която нито едно ведомство не може. И точно това е проблемът – тази част от администрацията, която в момента е първа категория, да премине по общия закон за държавния служител, където ще бъде трета категория”, каза Христо Христов.

Той уточни, че средните заплати на сектора, за който той отговаря, са около 500 и 600 лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.