Горски погнаха търговията на черно с дърва в Търновско

На територията на Районната дирекция по горите /РДГ/ във Велико Търново от началото на ноември се вихри търговия на черно с дърва. Фирми и частни лица продават на дъмпингови цени дърва за огрев, без контролни марки и превозни билети.Това съобщиха от РДГ в старата столица.

Горски организират акции срещу нелегалните пласьори на твърдо гориво. Глобата, която ги грози по Закона за горите е между 100 и 3000 лева, в зависимост от заловените количества. "Търговците превозват незаконната дървесина със закрити бусове. Заради това горските надзиратели организират хайки съвместно с полицията.

"Тази година пазарът на дърва не е задоволен, има постоянно търсене и цените на дървата скочиха.Във Велико Търново крайната цена на кубик е 70 лева, а нелегалните търговци ги продават поне с 30% по-евтини", обясняват инспектори от РДГ.

От началото на ноември от горското са издали 26 акта за незаконна сеч и износ на дървесина.16 досъдебни производства е образувала Районна прокуратура в старата столица за нарушения на Закона за горите. От Районната дирекция по горите са изпратили в прокуратурата 262 акта съставени от началото на годината. От ведомството са издали 245 наказателни постановления с наложени глоби за общо 26 000 лева и имуществени санкции за 3100 лева. От януари до сега са съставени 428 акта, като от тях най-много – 366, са за сеч, извозване и разпореждане с дървесина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони