Банките запазват добрите си резултати Подобрява се капиталовата адекватност, което допълнително увеличава стабилността на системата

Няма пострадали български военни при ракетен обстрел в Кандахар

АПИ: Внимавайте от км 24 до км 30 на АМ „Тракия“ в посока София

Сан Ремо събра оригиналните „Рики е повери”

Министър Ангелкова е на двудневна визита в Полша

16 години затвор за американец, изгорил гей флага

Проф. Николай Овчаров: Отказах предложение за работа от Васил Божков

Четирима гърци пострадаха след катастрофа с чешки тир на „Тракия“

Ивайло Иванов: Задържани са 7 души в Стара Загора във връзка с крупна кражба

Великобритания се готви за епидемия от коронавирус

Глобяват с над 11 хил. евро за откъснато кокиче в Турция

Как можете да избягвате всичко, което ви прави дебели?

Ревизия на приватизацията и кошмарите на прехода Трябва да бъдат приветствани усилията на новия главен прокурор Иван Гешев

Боил Банов: Министерство на културата е проверявало музея на Божков, нямаме правомощия за частни колекции

Ивелина Василева, ГЕРБ: Предлагаме по-строги мерки за всички инсталации за изгаряне на отпадъци

Зам.-министърът на земеделието Георги Костов: Унищожените фиданки на Витоша ще бъдат възстановени

Унищожените фиданки на Витоша ще бъде възстановена, а служителите, които не са изпълнили задълженията си, ще понесат наказанията си, включително най-тежките. Това заяви пред bTV заместник-министърът на земеделието Георги Костов.

Костов не успя да уточни за какво количество фиданки става дума. Първоначално спомена „няколко десетки, най-много до сто“. Изрично подчерта, че не става дума за гора.

Той каза още, че за мястото е издадено разрешително само за почистване и събиране на сухи дървета.

От Природния парк са установили наличието на техниката преди хората още на 6 ноември, но са сигнализирали директора на Държавното горско стопанство три дни по-късно – на 9 ноември, обясни зам.-министърът.

„Ние като стопани на територията най-напред трябва да потърсим вината и грешките при нас, не може в рамките на 4 дни от едно посещение, една проверка, която е направена на 30 октомври, следващото посещение на терен да бъде на 6-ти“.

Между 30 октомври и 6 ноември нещо се е случило и отговорните лица, тези, които стопанисват територията – инспекторите от Природния парк, горски, лесничеи – казват, че не знаят чия е техниката и кой я е вкарал. Това е недопустимо, тъй като когато ти се даде една територия да я управляваш, периодично ти трябва да наблюдаваш какво се случва там“, допълни Костов.

Той каза, че има забавяне, ще бъдат взети мерки и служителите, които не са си изпълнявали задълженията, ще понесат своите наказания.

Лошото състояние на парк Витоша е продиктувано от факта, че беше допуснато изсъхването на огромна част от гората. Витоша в голямата си част е съставена от насаждения с изкуствен произход. Тя е силно антропогенно натоварена територия и там трябва да се извършва активно стопанисване, коментира още Костов.

Отговорните институции са дирекцията на Природен парк Витоша, които имат своите инспектори – 18 човека общо личен състав, които трябва да се справят с наблюдението кой как влиза, а другата институция е Горско стопанство-София, където има началник участък и в него има петима лесничеи. Те са длъжни да наблюдават какво се случва, обясни още зам.-министърът.

Върху площ около 10 декара, която е презалесявана по проект, са унищожени няколко десетки дръвчета до няколко, най-много стотина. Това ще бъде възстановено до края на ноември.

Покрай пистата има сухи дървета и има издадено законно разрешение за събиране на тези сухи дървета в по-ниската част. Фирмата, която трябва да ги събере, започва да си изгражда по законен технологичен път просек.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.