Двама са под наблюдение за симптоми на коронавирус във Велико Търново

„Ковид-19“ най-опасен за възрастни и болни Изводите са от мащабно проучване на над 44 000 случая

Евродепутатът Ангел Джамбазки, пред “Труд”: „Да, България“ са в съюз с крайнолеви срещу България

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Купуваш винетка, за да отидеш на работа Шосетата до Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница са с такса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 февруари 2020

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

Катастрофира кола на съдебната власт с Ветко и Маринела Арабаджиеви

Депутат напира за поста на Меркел Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

В съда в Добрич започна повторното броене на недействителните бюлетини за кмет

В Административния съд в Добрич започна повторното броене на недействителните бюлетини за избор на кмет от първи и втори тур на местните избори, информира topnovini.bg.

Съдията докладчик по делото Дарина Витанова даде ход на делото, въпреки възраженията за нередовно призоваване на коалиция от партии Реформаторски блок.

Процесът бе образуван по жалба на ПП ГЕРБ срещу решението на Общинската избирателна комисия от 2 ноември 2015 г., с което се обявява резултата от проведения на 1 ноември балотаж, който бе спечелен от кандидата на Реформаторския блок Йордан Йорданов с 50.61 на сто от вота срещу кандидата на ГЕРБ Детелина Николова, за която гласуваха 49.39 на сто от избирателите.

Твърди се, че има нарушение на изборните процедури, че действителни гласове са отчетени като недействителни. Предвид разликата от 283 гласа между Йорданов и Николова, посочените в жалбата нарушенията, може да са рефлектирали върху изборния резултат, твърдят от ПП ГЕРБ.

Адвокатът на Общинска избирателна комисия Меглена Иванова и процесуалните представители на Йордан Йорданов – адвокати Михаел Игнатов и Екатерина Димчева, оспориха жалбата като неоснователна. Те подчертаха, че протоколите на секционните избирателни комисии са писмени доказателства, а не административни актове, които да се оспорват в съда и преброяването би противоречало на практиката на Конституционния съд и на Върховния касационен съд. Те считат жалбата за неоснователна, тъй като повторно преброяване се допуска само в случаите, когато от протоколите на СИК е видно, че е имало спорове между членовете на комисията. Всички протоколи от изборите за кмет на Добрич на двата тура са подписани без възражения, подчертаха адвокатите. Представителят на Окръжна прокуратура Радослав Бухчев също изрази мнение, че не трябва да се извършва повторно броене на бюлетини.

Съдия Витанова обаче реши да се преброят недействителните бюлетини от всички 129 секции от първи тур и всички 128 секции от втори тур на изборите за кмет на Добрич. Стана ясно, че девет от чувалите са преминали скенера на съда отворени, тъй като са били изтървани от охраната, която ги е пренасяла от общината до съда.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.