Холандци ни помагат за домовите кражби

Холандски експерти бяха на посещение у нас за работа по втория етап на проекта за сътрудничество между България и Нидерландия "Надзор, ръководен от информация". Служители на полицейските дирекции в Шумен и Сливен, и представител на Главна дирекция "Национална полиция" се запознали отблизо с холандския опит за решаване на проблем на местно ниво. На дневен ред е бил поставен проблема с домовите кражби. По време на обучението са коментирани действията на полицията и реакция след сигнал за престъпление от този вид в Холандия и в България. Холандските експерти разказали за механизма, който са създали за взаимодействие между всички институции - полиция, прокуратура и местна власт.

"Ще заимстваме добрите практики за събиране на информация от холандците и ще ги приложим доколкото е възможно. За нас сигурността на обществото е на първо място. Домовите кражби са проблем, както на местно, така и на национално ниво. Ще впрегнем всички сили да сведем до минимум посегателствата срещу собствеността", каза директорът на ОД на МВР-Шумен ст.комисар Ялчън Расим.

Очаква се след края на проекта всички добри практики да бъдат включени в наръчник. За целите на проекта е от особено значение да се привлекат партньори на местно ниво от общината, прокуратурата, медиите и лица с активна гражданска позиция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини