Бедствено положение в Смолян заради голям пожар (снимки)

Бедствено положение обяви община Смолян заради голям пожар, който бушува край областния град.

По първоначални данни пожарът е започнал около 14.30 часа над смолянския квартал Райково. "Към момента не е ясно колко декара са обхванати, тъй като екипи вървят към местата, но терена е доста трудно достъпен. Пожарът е върхов, горят десетки декари гора", каза шефът на Регионалната дирекция "ПБЗН"- Смолян Симеон Цървуланов. По думите му обхваната е основно борова гора.

Пожарът се разпространява много бързо, както към населени квартали в Смолян, така и към селата Писаница и Хасовица. Има опасност да подпали подстанция, която захранва половината град с ток, каза зам. областният управител Адриян Петров.

100 служители на пожарната, аварийните служби, горски и военни участват в акцията, както и 100 души доброволци. Два хеликоптера започнаха гасене на пожара, по искане на община Смоялян. Те наливаха вода от най-голямото от Смолянските езера, но пожарът продължи да обхваща нови площи и по здрач вече се виждаха цели горящи скатове над самия град.

Пламъците бяха надвиснали на метри над къщи а димът застилаше квартал Райково.

Надяваме се да бъде овладян пожарът с хеликоптерите, каза кметът на Смолян Николай Мелемов. Не се налага засега да се евакуират хора, но близките на жителите в най -застрашеното от селата - Хасовица, вече са ги транспортирали в Смолян, каза Недялко Славов, областен управител на Смолян.

Пожарът е опасен заради електросъоръжения, бензиностанции, жилищен квартал, вили и предприятия в близост до огнището, добави Славов.

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини