Коалиции по интереси в общинския съвет в София

Коалиции по интереси се очертават в новия общински съвет в София. Макар че няма пълно мнозинство, ГЕРБ ще може да ползва подкрепа от Реформаторския блок (РБ), съветниците от коалиция „Сердика“, в която влизат АБВ и „Български социалдемократи“, както и на общинарите от ВМРО и „Атака“, които неочаквано се обединиха в групата „Патриоти за София“.

Новоизбраните съветници от „Глас народен“, „Движение 21“ и „Зелените“ създадоха в група „Пет“ и заявиха, че ще подкрепят само конструктивните идеи на ГЕРБ. Единствените, които се обявиха за опозиция, са съветниците от БСП, чиято група се стопи до седем души в новия градски парламент.

За председател на новия общински съвет с 48 гласа „за“ и 13 невлалидни бюлетини на тайно гласуване бе избран Елен Герджиков (ГЕРБ), а негови заместници станаха Николай Стойнев (ГЕРБ), Прошко Прошков (РБ), Милка Христова (БСП), Иван Велков ("Пет") от група "5" и Николай Пехливанов ("Патриоти за София"). 

Герджиков обяви, че отговорността е на партията му и направи заявка, че никоя друга политическа сила няма да получи ръководно място в комисиите. Техният състав трябва да бъде гласуван в понеделник.

След това в общината ще се заемат с бюджета за догодина. За следващото заседание на градския парламент от РБ искат всяка партия да подготви декларации с приоритети за мандата, за да не се стига до неясни мнозинства. От "Пет", които се самоопределиха не като коалиция, а като работна група искат "нов стил на управление". 

Фандъкова с нов приоритет: Общината се заема с кварталите

Столичната община ще насочи усилията си към подобряване на градската среда в кварталите. Това е един от основните приоритети на кмета Йорданка Фандъкова, която вчера официално започна новия си мандат.

На дневен ред са тротоарите, малките улички и междублоковите пространства. В същото време обаче в списъка с приоритети остават ремонтите и решаването на проблема с бездомните кучета.

Фандъкова покани общинските съветници от всички групи да контролират обществените поръчки и обясни, че се радва, че градският парламент е пълен с много хора. Запитана дали ще се раздели с някои от заместниците си или с главния архитект, тя отвърна, че тепърва ще мисли за екипа си.

Коментари

Задължително поле