Защо възрастните китайци нямат ставни болки

Задържаха трима за трафик на човешки органи в Косово

Отравят реформатора Мидхат паша в тъмницата Русенският валия построил железница и болници, създал модерното земеделско стопанство Образцов чифлик

Тръмп прикани японски бизнес лидери да увеличат инвестициите си в САЩ

Кандидатите за мястото на Тереза Мей вече са петима

Откриха обесен изчезналия мъж от Благоевград

Медицински екип е нападнат в Гоце Делчев при обслужване на адрес

Най-малко 50 души са пострадали при взрив на тайландско пристанище

Трима от ранените при вчерашното нападение в Лион са все още в болница

Момчето Ран пожела да тече боза от паметник-чешма на Людмил Кирков (СНИМКИ)

Полицията преследва заподозрян след бомбеното нападение в Лион

Силен трус с магнитуд 5,1 близо до Токио

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в частен имот в село Лелинци

Малтийските военни спасиха повече от 200 мигранти

Емилия Кларк: Нямам време за връзки Актрисата от „Игра на тронове” не се смята за фатална жена

Проектанти, строители и надзор виновни за рухналото училище в Казанлък

Всички участници в строителството имат вина за рухналото крило на Математическата гимназия в Казанлък. Това става ясно от заключенията на Техническата експертна комисия, която бе назначена от Регионалния отдел за национален строителен контрол в Стара Загора за обследване на аварията при изпълнение на строежа на пристройката.

Част от източното крило на елитната природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък се срути в строителния изкоп на бъдещият център за естествени науки на 22 юни тази година. По чудо инцидентът се размина без пострадали. За щастие в тази част на сградата тогава не са се провеждали учебни дейности.

„Според експертите проектантът носи отговорност за неоценяване действителната обстановка при изготвяне на проекта по укрепване на масовия изкоп, фирмата за строителен надзор не е изпълнила отговорностите си и е допуснала увреждане на съседната сграда на училището вследствие на строителството, а строителната компания носи вина за неспазване предписанията на проектанта-конструктор и неоценяване на конкретната обстановка при изпълнение на масовия изкоп“, обяви зам.-кметът на Казанлък Даниела Коева.

Проектът е направен от „Главпроект 1946“, изпълнител на строежа е старозагорската строителната компания „Загора“, а надзорът е трябвало да осъществява софийската „ГИД  консулт“.

Сградата, за която Министерството на образованието и науката задели 489 242 лева трябваше да е готова до началото на тази учебна година, но сега от община Казанлък ще правят актуализация и препроектиране на центъра с нова обществена поръчка.

Междувременно ще бъдат заделени средства в бюджета за следващата година и за доизграждането на срутената част от училището. В момента тя се укрепва.

В гимназията учат близо 600 деца, там се подготвят поредните „гении“ на учителя Теодосий Теодосиев, които ще участват в международните олимпиади по физика. В момента те са пребазирани в съседно училище.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.