Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Обречените усилия на госпожа Габриел

Проектанти, строители и надзор виновни за рухналото училище в Казанлък

Всички участници в строителството имат вина за рухналото крило на Математическата гимназия в Казанлък. Това става ясно от заключенията на Техническата експертна комисия, която бе назначена от Регионалния отдел за национален строителен контрол в Стара Загора за обследване на аварията при изпълнение на строежа на пристройката.

Част от източното крило на елитната природо-математическа гимназия “Никола Обрешков” в Казанлък се срути в строителния изкоп на бъдещият център за естествени науки на 22 юни тази година. По чудо инцидентът се размина без пострадали. За щастие в тази част на сградата тогава не са се провеждали учебни дейности.

“Според експертите проектантът носи отговорност за неоценяване действителната обстановка при изготвяне на проекта по укрепване на масовия изкоп, фирмата за строителен надзор не е изпълнила отговорностите си и е допуснала увреждане на съседната сграда на училището вследствие на строителството, а строителната компания носи вина за неспазване предписанията на проектанта-конструктор и неоценяване на конкретната обстановка при изпълнение на масовия изкоп”, обяви зам.-кметът на Казанлък Даниела Коева.

Проектът е направен от “Главпроект 1946”, изпълнител на строежа е старозагорската строителната компания “Загора”, а надзорът е трябвало да осъществява софийската “ГИД  консулт”.

Сградата, за която Министерството на образованието и науката задели 489 242 лева трябваше да е готова до началото на тази учебна година, но сега от община Казанлък ще правят актуализация и препроектиране на центъра с нова обществена поръчка.

Междувременно ще бъдат заделени средства в бюджета за следващата година и за доизграждането на срутената част от училището. В момента тя се укрепва.

В гимназията учат близо 600 деца, там се подготвят поредните “гении” на учителя Теодосий Теодосиев, които ще участват в международните олимпиади по физика. В момента те са пребазирани в съседно училище.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.