Проектанти, строители и надзор виновни за рухналото училище в Казанлък

Всички участници в строителството имат вина за рухналото крило на Математическата гимназия в Казанлък. Това става ясно от заключенията на Техническата експертна комисия, която бе назначена от Регионалния отдел за национален строителен контрол в Стара Загора за обследване на аварията при изпълнение на строежа на пристройката.

Част от източното крило на елитната природо-математическа гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък се срути в строителния изкоп на бъдещият център за естествени науки на 22 юни тази година. По чудо инцидентът се размина без пострадали. За щастие в тази част на сградата тогава не са се провеждали учебни дейности.

"Според експертите проектантът носи отговорност за неоценяване действителната обстановка при изготвяне на проекта по укрепване на масовия изкоп, фирмата за строителен надзор не е изпълнила отговорностите си и е допуснала увреждане на съседната сграда на училището вследствие на строителството, а строителната компания носи вина за неспазване предписанията на проектанта-конструктор и неоценяване на конкретната обстановка при изпълнение на масовия изкоп", обяви зам.-кметът на Казанлък Даниела Коева.

Проектът е направен от "Главпроект 1946", изпълнител на строежа е старозагорската строителната компания "Загора", а надзорът е трябвало да осъществява софийската "ГИД  консулт".

Сградата, за която Министерството на образованието и науката задели 489 242 лева трябваше да е готова до началото на тази учебна година, но сега от община Казанлък ще правят актуализация и препроектиране на центъра с нова обществена поръчка.

Междувременно ще бъдат заделени средства в бюджета за следващата година и за доизграждането на срутената част от училището. В момента тя се укрепва.

В гимназията учат близо 600 деца, там се подготвят поредните "гении" на учителя Теодосий Теодосиев, които ще участват в международните олимпиади по физика. В момента те са пребазирани в съседно училище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони