Намаляват данък МПС на 120 000 коли в Пловдив

Кметът Тотев запазва високия налог за скъпите и мощни автомобили като джипа му "Ауди"

Данък МПС за трите най-масови класове автомобили с мощност на двигателя до 110 kW и този за тежкотоварните коли ще падне в Пловдив от 1 януари 2016 г., съобщи в четвъртък кметът на града под тепетата Иван Тотев.

Намалението на местния налог ще засегне 120 000 от всичките 136 хиляди МПС, регистрирани на територията на общината, но за скъпите и мощни автомобили и джипове от висок клас данъкът остава непроменен. Такива коли карат 9000 души, сред които е и самият кмет Иван Тотев, който се вози на мощен джип "Ауди Q7". Няма да се пипа и налогът на около 4000 автомобила от най-ниския клас, който и сега е с минимална ставка и приходите от тях в общинската хазна са около 40 000 лв. от всичките 15 млн. лв. от данък МПС.

Очакванията са намалението на данък МПС за най-масовите коли в Пловдив да е под 10%. С колко точно, градската управа ще решава на базата на експертни анализи откъде ще се компенсират средствата от намалените налози. От ПП "Съюз на Пловдив" на Дани Каназирева депозираха в местния парламент предложение за намаляване на данък МПС от 10 до 25% за отделните класове, тъй като пловдивчани плащали повече от столичани. От ГЕРБ обаче ще внесат до дни в ОбС контрапредложение. "И през втория си мандат ще продължим да управляваме Пловдив като технократи и няма да залагаме на популистки и емоционални ходове", отсече кметът Иван Тотев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини