Борисов: ЕС да затвори границите за бежанци

Спиране на миграционния поток и затваряне на границите поиска премиерът Бойко Борисов в изявление във фейсбук. Той обяви, че ще предложи това на неформалното заседание на Европейския съвет, което се проведе късно вчера.

Борисов бе в Малта за срещата на върха по въпросите на миграцията, където европейските лидери бистриха как да се спре бежанската криза заедно с африканските си колеги. Там бе подписано споразумение за фонд от 1,8 млрд. евро, който да подпомага африканските държави да приемат обратно свои граждани. България участва с 50 хил. евро.

Борисов смята, че първо трябва да се интегрират мигрантите, които вече са в Европа, „и едва след това да помислим за някакъв друг технологичен ред, по който да приемем точно определен брой хора в ЕС”.

В противен случай не е честно и към идващите мигранти, защото те очакват да намерят по-добър живот, а ние на този етап не можем да им предложим нищо сигурно, казва премиерът. Според него, ако Германия започне да връща хора, ще стане неуправляем процес, защото насила не можем да задържим хора в България.
Германия предупреди, че може да връща бежанци по регламента „Дъблин“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика