Стоичков срещу Зидан в Париж

Прогнозата на Светлана Тилкова – Алена кралската сватба: Кармична разплата тегне над брака на Хари и Меган Принцът се жени без да е сигурен, а новата херцогиня на Съсекс ще се дразни на характера му

Мустафа Карадайъ: Виждаме опасности по пътя на демокрацията и сме длъжни да я защитим

Отровни слухове текат от чешмите в София В норма са всички проби, увериха институциите, отговорни за проследяването и контрола

Ивет Лалова първа на 200 метра в Турция

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 21 май 2018

Министър Каракачанов: Страните от Балканския регион трябва да обединят усилия за укрепването на сигурността и стабилността

Радев дарява Путин с кортик За Медведев носи картина, изобразяваща мемориалния храм в град Шипка

Патриархът благослови хор „Гусла“ и маестро Бобевски Ученици от цял свят дойдоха за юбилея на диригента

Комисия ще набележи мерки за подобряване на екопътеката до Стобските пирамиди

Наказания за милиони стреснаха кметове Ръководството на НСОРБ търси помощ от Томислав Дончев и Владислав Горанов

Българин арестуван с 15 тона хашиш Нашенецът и трима холандци пренасяли дрогата с рибарски кораб

Иранският външен министър: ЕС не прави достатъчно, за да запази ползите за страната ни от международното ядрено споразумение

Розовите дестилерии купуват максимум цвят

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Делото на Кирил и Методий успя благодарение на българската държава

Прекрояват съдебната карта

“България не е същата като преди 20 години и не може да се поддържа толкова тежка и тромава съдебна система. Идеята е съдебната система да се направи по-ефективна, а не просто да се отрежат някакви разходи.“ Това обяви шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов по повод критичен доклад на Световната банка за правосъдието на България.

“Искаме реформа и оптимизация на ресурсите в съдебната власт. Знам, че всеки има своя район, но не може да се държим, все едно че България още е с 9 млн. души население или имаме петрол. Ще трябва заедно да понесем трудностите. Когато има състав на Висшия съдебен съвет, който е готов да поеме политическата отговорност за тези промени, и ние, останалите власти, трябва да поемем своята отговорност и да застанем до тях.” Това пък каза по същия повод пред правната комисия министърът на правосъдието Христо Иванов. Той раздаде на депутатите доклада на Световната банка (СБ) за функционирането на съдебната система у нас от 2008 до 2014 г. В него се препоръчва замразяване и съкращаване на броя на българските съдии.

Ще прекрояваме съдебната карта, обяви Иванов, след като правната комисия одобри 518 млн. лв. бюджет на съдебната власт за 2016 г.

В изследването на СБ се посочва, че през последните години у нас броят на съдиите расте, докато на гражданите се топи. През 2006 г. той е бил 23,7 на 100 000 души, което към онзи момент е било близо до средното от 20,3 за държавите членки от Съвета на Европа (СЕ). През 2012 г. обаче е достигнал 30,7 съдии на 100 000 души, докато в останалите страни е останал почти на същото ниво – 21 съдии.

В доклада е отбелязана и следната тенденция: от 2008 до 2010 г. се е увеличил броят на делата, но от 2011 г. той спада. Експертите препоръчват да се намали броят на съдилищата, за да се избегнат бюджетни разходи. Според изследването шестте апелативни съдилища у нас могат да се обединят и да станат 2 или 3. Същият сценарий предлагат и за военните – от три да остане само 1 съд, в който да работят двама съдии.

Експертите препоръчват още “излишните съдии” да се пенсионират или да бъдат преназначени в държавната администрация. Според тях така ще се намалят годишните текущи разходи за заплати. Те предлагат да се помисли дали съдиите от слабо натоварените окръжни съдилища могат да бъдат “преразпределени в натоварените районни, които се намират в същите областни центрове, за да се избегне дискомфортът поради преместването”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.