Смъртните случаи от коронавиурса в Италия вече са 11, заразените са над 300

Изследват бебе на годинка за коронавирус в Пловдив

Депутатът от БСП Явор Божанков: Хората в Полски Тръмбеш не са доволни от водената държавна политика

Втора грипна вълна се задава у нас

Какво ще стане ако се кръстоса блондинка със заек?

На чист понеделник забраняват движение на камиони от 1,5 тона в Гърция

Двама души са под наблюдение във ВМА за наличие на коронавирус

Жена е тежко ранена при катастрофа в София

Учениците от Свищов, завърнали се от Палермо, нямат симптоми на коронавирус

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

Самолет с българи кацна на Летище София от Милано

Първи случай на коронавирус в Латинска Америка

Да поговорим сериозно за достъпността Нека видим в сравнителен план колко много път имаме да извървим като общество

Сиромахомилите са първите популисти

Мачовете и спортът по телевизията днес, сряда, 26 февруари 2020

Масовите цигари поскъпват с 35 – 40 ст.

С 30 ст. до 1 лев ще поскъпнат цигарите от догодина заради по-високите акцизи по изчисления на компаниите от бранша. Вчера парламентът прие окончателно промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

Най-голямо ще бъде увеличението при най-скъпите тютюневи изделия, а най-малко при най-евтините. Цигарите в масовата категория, в която попадат българската „Виктори“ (4,70 лева) и вносната „Марлборо“ (5,20 лева), трябва да поскъпнат с 35 – 40 стотинки. Увеличението обаче може да е и по-малко, ако производителите спестят от друг разход.

Срещу промените вчера се обявиха от Реформаторския блок и от БСП. Според десните промяната е лобистка и защитава българските компании, а отляво твърдят, че сериозното поскъпване ще увеличи контрабандата. „Българските пушачи купуват цигари от ниския сегмент – аз наистина съм лобист за бедните пушачи“, коментира шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Но тя също допуска като ефект увеличаване на контрабандата.

Според статистиката на бранша цигарите от евтиния – до 4,60 лв. за кутия, и от средния – до 5,20 лв., ценови клас заемат над 90 на сто от пазара.

Промените в цените са заради скока на процентната акцизна ставка, която се изчислява на базата на цената на цигарите. Тя става 38% от 23% в момента. Тази ставка ще расте и през следващите две години – през 2017 г. ще стане 40%, а през 2018 г. – 42 на сто.

Със закона за акциза се променят и правилата за казаните за ракия до 500 литра. Те вече ще работят само от 1 юли до 31 декември, а през останалото време ще е забранено да се използват, както сега е с големите казани. Затова и те ще се контролират от Агенция „Митници“.

По този начин цигарите в различните ценови категории поскъпват с еднакакъв темп. Растежът на адвалорната ставка обикновено се прилага в страни, където има местно производство, с цел на неговата защита, какъвто е случаят в България. По този начин се разтваря ножицата на цените между евтини и скъпи цигари.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.