Приготвиха 150 бута за традиционния празник на месния деликатес в Елена

Колбасари са приготвили 150 свински бута за традиционния празник в събота, посветен на месния деликатес в Елена. Издокарани в национална носия касапи ще режат от тях тънки ивици за дегустация.

За четвърта поредна година празникът на еленския бут ще събере ценителите на вкусния деликатес от близо и далеч. Идеята за осъществяването му е свързана и със спомена за провеждалия се някога по Димитровден сбор, когато еленчани са се завръщали от гурбет с пълни кесии, кърската работа вече е приключила и всички са отпускали душите си във веселие и щедро посрещане на скъпи гости.

"Специфичният климат в балканското градче е подходящ за приготвяне на сухи деликатеси. Свинският бут и рибиците след като се осолят добре, престояват дълго време с подправки, а после в продължение на месеци се сушат", разказват балканджии.

По време на празника ще бъде пресъздадена старата традиция да се пърли прасе над трап. Ще има състезание за най-як балканджия с малки и големи бутове, бали сено и бурета.За децата е организирана творческа работилница за оцветяване на керамични фигури, прожекция на 2D анимация, а Богдан Томов ще забавлява малчуганите малко преди почерпката с празнична торта.

На сцената ще се изявят Веселин Маринов, Духов оркестър "Габрово" и Фолклорен ансамбъл "Гоце Делчев".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони