Миков спасява от оставка ръководството на БСП

Соцлидерът Михаил Миков нито ще се оттегля от поста си, нито ще иска вот на доверие, нито ще позволи оставките на Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП, които бяха хвърлени заради лошите резултати на местните избори, да бъдат приети от пленума. Извънреден конгрес на партията няма да има, но на редовен през май догодина ще бъде избран нов председател на столетницата. Засега не е ясно дали Миков има силен конкурент, но със сигурност има няколко претенденти за поста му.

Днес на закрито заседание се събира Националният съвет на партията, за да изпусне напрежението след загубата на всички областни градове, в които БСП имаше кметове досега. Макар че членовете на ИБ вече подадоха оставки, Миков няма намерение да предложи тяхното гласуване, обяви самият той пред „Труд“. Мотивът - отговорност се носела и без оставки.

В ръководството обаче има и хора, които вероятно ще настояват да си тръгнат. Не е изключено и няколко от членовете на бюрото да бъдат сменени с други, но това ще се случи на по-късен етап.

На заседанието се очаква няколко местни организации на БСП да поискат бърз конгрес за избор на нов лидер. Едно от предложенията е такъв да се проведе през март догодина, но не се очаква то да бъде прието. Вероятно ще бъдат насрочени и отчетно-изборни събрания по места. Лидерът на БСП в Пловдив Георги Гергов вече поиска оставка и ново Изпълнително бюро.

Според запознати Миков може да поиска смяна на областни председатели на столетницата, както и да предложи реформи в начина на работа на партията, които да бъдат гласувани на следващия конгрес през май. По негово желание в ръководствата на организациите трябва да влязат повече млади хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика