Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Бившият здравен министър д-р Стефан Константинов: Подготвя се и лимит на база болести

„Освен финансовите лимити, които остават, се подготвя и друг лимит – на база болести. В същото време обаче се казва, че от догодина лимити няма да има. Това е популизъм, да се харесаме на хората“. Това заяви в предаването „Лице в лице” д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването.

Той допълни, че с проекта за бюджет на НЗОК се променя радикално Законът за здравното осигуряване, който е бил променен само преди два месеца.

„В чл. 55 отпада забраната в рамков договор да има квотно и лимитно разпределение на дейности. Тук вече не само, че ще имаме финансов лимит, от който няма как да се избяга – бюджетът е ограничен – 3 млрд. и 200 000 лв. Какво ще се случи, ако болниците представят примерно за 5 млрд. лв. фактури на Касата. Тя какво ще направи, при положение, че системата не е променена. Те не се договарят директно, няма много каси къде да избягат. Касата или ще фалира или ще трябва да каже да спираме плащанията – работете без пари, това не може да стане. Значи тези лимити остават”.

„Бюджетът може да ни укаже дали това, което се говори, ще стане факт. Как ще правиш неща в извънболничната помощ без да имаш изследвания. Като ги види човек тези разбивки в бюджета, разбира, че всъщност нищо не се случва“, каза още д-р Стефан Константинов.

„Законите на д-р Москов са атакувани в два аспекта – единият е за здравната карта и селективното договаряне“, каза д-р Константинов. Според него няма сериозни основания това да се нарича антиконституционно и може да се намери теоретична логика в един такъв подход за реформиране на системата, а дали това може да се реализира на практика е друг въпрос.

„Другото искане е за разделянето на пакетите – там вече съдът ще има сериозна тема за размисъл и аз не го намирам за никак теоретично обосновано и неводещо до нищо хубаво в здравеопазването, и се нарушават правата на българските граждани – това, че някой ще определя вашето заболяване дали е социално-значимо или не. С това, което ни се предлага, няма да се промени в системата. Лошият вариант е, че ще въведе още повече администрация”, добави бившият зам.-министър на здравеопазването.

„Със заболяванията, които се изваждат, като сметнем парите, които могат да се икономисат, Касата ще спести 3 млн. лв.“, каза д-р Константинов. Според него това на фона на 3 млрд. и 200 хиляди бюджет са нищо, а в бюджета на Здравната каса никъде не са записани пари за основен пакет и пари за допълнителен пакет.

„Разочарован съм, защото такава свобода на действие не е имало от д-р Семерджиев, от 2000-та година, каквато той имаше по времето на Костов. След това всичките министри, които съм следял съм знаел горе-долу поради каква причина имат някакви ограничения в своята дейност – дали вътрешно-партийна, дали поради коалиционни формати. Сега имаше уникална възможност нещата да се променят“.

Д-р Константинов заяви, че по времето, когато е бил министър, въпреки че е имал подкрепата на премиера Борисов, в Народното събрание партията на Борисов не е гласувала неговите предложения.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.