Бившият здравен министър д-р Стефан Константинов: Подготвя се и лимит на база болести

"Освен финансовите лимити, които остават, се подготвя и друг лимит – на база болести. В същото време обаче се казва, че от догодина лимити няма да има. Това е популизъм, да се харесаме на хората". Това заяви в предаването „Лице в лице” д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването.

Той допълни, че с проекта за бюджет на НЗОК се променя радикално Законът за здравното осигуряване, който е бил променен само преди два месеца.

„В чл. 55 отпада забраната в рамков договор да има квотно и лимитно разпределение на дейности. Тук вече не само, че ще имаме финансов лимит, от който няма как да се избяга - бюджетът е ограничен – 3 млрд. и 200 000 лв. Какво ще се случи, ако болниците представят примерно за 5 млрд. лв. фактури на Касата. Тя какво ще направи, при положение, че системата не е променена. Те не се договарят директно, няма много каси къде да избягат. Касата или ще фалира или ще трябва да каже да спираме плащанията – работете без пари, това не може да стане. Значи тези лимити остават”.

"Бюджетът може да ни укаже дали това, което се говори, ще стане факт. Как ще правиш неща в извънболничната помощ без да имаш изследвания. Като ги види човек тези разбивки в бюджета, разбира, че всъщност нищо не се случва", каза още д-р Стефан Константинов.

"Законите на д-р Москов са атакувани в два аспекта – единият е за здравната карта и селективното договаряне", каза д-р Константинов. Според него няма сериозни основания това да се нарича антиконституционно и може да се намери теоретична логика в един такъв подход за реформиране на системата, а дали това може да се реализира на практика е друг въпрос.

„Другото искане е за разделянето на пакетите – там вече съдът ще има сериозна тема за размисъл и аз не го намирам за никак теоретично обосновано и неводещо до нищо хубаво в здравеопазването, и се нарушават правата на българските граждани – това, че някой ще определя вашето заболяване дали е социално-значимо или не. С това, което ни се предлага, няма да се промени в системата. Лошият вариант е, че ще въведе още повече администрация”, добави бившият зам.-министър на здравеопазването.

"Със заболяванията, които се изваждат, като сметнем парите, които могат да се икономисат, Касата ще спести 3 млн. лв.", каза д-р Константинов. Според него това на фона на 3 млрд. и 200 хиляди бюджет са нищо, а в бюджета на Здравната каса никъде не са записани пари за основен пакет и пари за допълнителен пакет.

"Разочарован съм, защото такава свобода на действие не е имало от д-р Семерджиев, от 2000-та година, каквато той имаше по времето на Костов. След това всичките министри, които съм следял съм знаел горе-долу поради каква причина имат някакви ограничения в своята дейност – дали вътрешно-партийна, дали поради коалиционни формати. Сега имаше уникална възможност нещата да се променят".

Д-р Константинов заяви, че по времето, когато е бил министър, въпреки че е имал подкрепата на премиера Борисов, в Народното събрание партията на Борисов не е гласувала неговите предложения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини