Мор сред свидетелите срещу Октопода (обзор)

Бивш банкер загина при катастрофа, някогашен гард от НСО бере душа, посечен с брадва

Прокурорски свидетел по делото “Октопод” загина, а друг бере душа, посечен с брадва. Вестта за двете кървави събития дойде в петък, 13 ноември - деня, в който спецсъдът най-сетне даде ход по делото за рекет срещу съветника от ДАНС Алексей Петров и още четирима души.

Бившият банкер Георги Цветанов издъхнал, след като се обърнал с висока скорост със своя “Фолксваген Голф”. Катастрофата е станала около 22,40 ч в четвъртък на 186-ия километър от магистрала “Тракия” при Чирпан. Сблъсъкът не е предизвикан от засичане или избутване от друг автомобил, съобщиха от полицията. На инцидента има свидетели, които се обадили за помощ на тел. 112. Цветанов бил още жив, когато пристигнали аварийни екипи. Пожарникари разрязали смачканото купе, за да го извадят. Той бил качен в линейка, но починал заради тежките контузии.

Вечерта Цветанов е пътувал към София. Най-вероятно е щял да се яви на другата сутрин по делото “Октопод”, за да бъде конституиран като частен обвинител. На заседанието се разбра, че е редовно призован, но адвокатът му Костадин Костадинов заяви, че клиентът му е в чужбина.

Другият свидетел по “Октопод” Пламен Устинов е в болница, след като към 13,30 ч вчера бе посечен с брадва на улицата пред дома му в тетевенското село Глогово. Преди 10-ина дни бившият гард от НСО пребил работник от местна фирма за дърводобив. Вчера Устинов се срещнал с шефа на фирмата - съседа си Алдин М., счупил стъклото на камиона му и двамата се хванали гуша за гуша. В боя се намесили синовете им - 22-годишният Стамен Устинов и 24-годишния Румен Алдинов, въоръжени с брадви. Румен Алдинов посякъл Устинов-баща, а Стамен ударил с топор Румен. Свидетелят по “Октопод” бил откаран в болницата в Ловеч, а Румен Алдинов - в Плевен.

Жалбите им

Цветанов бил бит с лопата

Георги Цветанов е бивш шеф на банков клон в Плевен, за чието източване бе разследван. Пред съда Цветанов твърдеше, че Петров опитал да го убие - удрял го с военнополева лопата в слънчевия сплит. Принудил го и да отстъпи дялове от дружеството си „Геоком“ на израелец. Банкерът твърдеше още, че бил заставен да прехвърли и къщи и имоти в Рибарица, Банкя, Синеморец и София и скъпи картини.

Устинов - наеман за килър

Пламен Устинов е бивш служител на НСО. След акция „Октопод“ пред съда той разказа, че Алексей Петров му е поръчал да убие бизнесмените Васил Божков, Гриша Ганчев и Валентин Шотев. Устинов отказал и затова бил принуден да напусне НСО. През 2012 г. Устинов се оплака и че Петров го натиска да промени показанията си. Заради тези твърдения съдът върна в ареста Петров.

Алексей Петров с призив от спецсъда:

Предай гранатометчика, вземи $ 100 000!

Алексей се ръкува приятелски със Златко Баретата

15 дни след неуспешния атентат с гранатомет по бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, той дойде в спецсъда като подсъдим по делото „Октопод“ и обяви в кулоарите: давам награда от $ 100 000 за онзи, който разкрие извършителите и поръчителите на терористичния акт.

Петров пристигна на ул. “Черковна” №90, пазен от бодигард. Той показа на журналистите листче с мейл [email protected] и телефони - 02/91166 и 00972505274425 за желаещи да му дадат информация. Той подчерта, че прибегнал до наградата след съвет на бивши спецченгета от чужбина и добави, че води и свое разследване за атентата.

По-късно в съда Петров срещна Златомир Иванов-Златко Баретата, чието дело за наркотрафик бе в същата зала №5. Двамата са бивши колеги от отряда на баретите. Ръкуваха се и си казаха „здравей“.

“С Алексей никога не сме имали проблеми. Вбесих се, когато се появи информация, че аз стоя зад покушението срещу него”, обяви Баретата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право