Шефът на АПИ Георги Терзийски се срещна с кметовете на Бистрица и Панчарево

Втори фалстарт на дело за удавено в басейн момиче

Нов данък „нощувка“ за стаите за гости

40 минути след нагъл грабеж над младежи полицията задържа извършителя

Фандъкова за тол системата: От месеци водим тежки преговори с АПИ, хората няма да плащат

Стотици отдадоха почит на Апостола в Шумен

Съд спря строителството на висока сграда на метри от варненския плаж

Зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов: Над 25% от заетите в област Велико Търново работят в сферата на земеделието Пред над 200 стопани от региона експерти разясниха бъдещето на Общата селскостопанска политика

Слави Трифонов: Дистанцията между политическата класа и избирателите се е задълбочила до нетърпимост

Антики в кашони и амбалажна хартия откриха в офис на Васил Божков (СНИМКИ)

Кобрата: Ще изляза на българска песен срещу Джошуа

Мартеници – късмети, изскачат от орехи

Алисия: Имам мъж до себе си, но не е популярен

Взрив от хепатит в Сунгурларе миналия декември, болните намаляват Общината няма пари за ваксини

Шумен почита актьора и театрален шеф Илия Раев

Глад за кадри в Дирекция на горите във Велико Търново

Глад за кадри има в Регионалната дирекция на горите /РДГ/ във Велико Търново. 20 са незаетите места в щатното разписание на ведомството. Щатът в РДГ е от 60 бройки. 18 от незаетите са за горски инспектори, а две са за експерти в администрацията, за които трябва специализирано образование за лесовъди. Тенденцията е от последните няколко години, тъй като заплатите в сектора не са индексирани от 2011 г. Средната работна заплата е 650 лв. бруто.

Горските бягат в частния сектор тъй като там заплащането е в пъти по-високо. Те отказват да работят в контролната структура, заради ниските заплати, а неблагоприятните условия на труд. Освен риск за здравето и живота им при преследването на бракониери в горите, трудности има и заради работата на терен при лоши климатични условия- дъжд, сняг и опасност от пожари.

„Повечето незапълнени бройки са на територията на област Велико Търново, а по-малко- в Габровска област”, уточнява директорът на РДГ инж. Николай Николов.

Той допълва, че за назначаването на длъжност „горски инспектор“ се изисква средно специално образование. Такива училища има в Тетевен, Банско и Велинград. До преди години специализирани паралелки имаше и в стражишкото село Камен, в професионалната гимназия в Павликени и в Елена, но те са закрити, тъй като липсват преподаватели по тези специалности.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.