Глад за кадри в Дирекция на горите във Велико Търново

Глад за кадри има в Регионалната дирекция на горите /РДГ/ във Велико Търново. 20 са незаетите места в щатното разписание на ведомството. Щатът в РДГ е от 60 бройки. 18 от незаетите са за горски инспектори, а две са за експерти в администрацията, за които трябва специализирано образование за лесовъди. Тенденцията е от последните няколко години, тъй като заплатите в сектора не са индексирани от 2011 г. Средната работна заплата е 650 лв. бруто.

Горските бягат в частния сектор тъй като там заплащането е в пъти по-високо. Те отказват да работят в контролната структура, заради ниските заплати, а неблагоприятните условия на труд. Освен риск за здравето и живота им при преследването на бракониери в горите, трудности има и заради работата на терен при лоши климатични условия- дъжд, сняг и опасност от пожари.

„Повечето незапълнени бройки са на територията на област Велико Търново, а по-малко- в Габровска област”, уточнява директорът на РДГ инж. Николай Николов.

Той допълва, че за назначаването на длъжност „горски инспектор“ се изисква средно специално образование. Такива училища има в Тетевен, Банско и Велинград. До преди години специализирани паралелки имаше и в стражишкото село Камен, в професионалната гимназия в Павликени и в Елена, но те са закрити, тъй като липсват преподаватели по тези специалности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони