Кметът на Елена посреща гости в народна носия на празника на еленския бут

Кметът на Елена Дилян Млъзев, издокаран в национална носия в събота посрещаше многобройните гости, които прииждаха за традиционния празник на еленския бут. Още от ранни зори в балканското градче се стичаше поток от автомобили от цялата страна. По улиците и пред дюкяните с месните деликатеси беше почерняло от народ. На входа девойки раздаваха на всеки посетител свитъци с рецепта за приготвяне на месния деликатес.

По време на всенародното веселие бъде пресъздадена старата традиция на пърлене на прасе над трап. Цвъртяха десетки скари и чевръсти кулинари печаха вкусни мезета. Дървени софри бяха отрупани с баници и сладкиши. Струпани бяха бъчви с домашно вино. Малки и големи се тълпяха пред дюкяните с нависнали свински бутове, а касапи дялаха тънки ивици от мезето.

По време на празника се проведе състезание за най-як балканджия. Здравеняците мериха сили с малки и големи бутове, с бали сено и бурета. За децата бе организирана творческа работилница за оцветяване на керамични фигури, прожекция на 2D анимация, а Богдан Томов забавлява малчуганите малко преди почерпката с празнична торта.
На сцената изви глас Веселин Маринов. Изявиха се още Духов оркестър "Габрово" и Фолклорен ансамбъл "Гоце Делчев".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони