Българи, върнали се от Париж: Толкова сме шокирани. Като всички там

Убийствени мерки за сигурност на „Шарл де Гол“

Според сънародниците ни отношението на французите към чужденците ще се промени

На летището в Париж и вътрешна проверка в самолетите

„Толкова сме шокирани. Като всички там.“

„Цяла нощ чувах сирените.“

„Французите са много засегнати.“

„А на сутринта имаше едно странно мълчание...“

Това разказаха пред „Труд“ българи, пристигнали на летище София със съботния полет от Париж в 14,43 ч. Самолетът на „България ер“, изпълняван съвместно с „Ер Франс“, трябваше да излети по разписание в 10,20 ч местно време, но напусна небето над Париж в 11,33 ч. Приземи се обаче с половинчасово закъснение.

„От 25 години живея в Париж. Домът ми е не много далече от „Батаклон“, разказва Недко Пеев. „Снощи (б.р. - петък вечерта) си бях вкъщи, но какво се е случило разбрах от близки, които ми се обадиха от България. Много тъжно. Все още е рано да се говори. Не знам какво да мисля. Ние сме толкова шокирани. Като всички там“, каза българинът. Той не е видял последици от атентатите, но това, което го е впечатлило, е, че в събота сутринта в Париж не е имало хора по улиците. Било е необичайно спокойно. „И имаше едно странно мълчание“, завърши Пеев.

„Пътувах от Хамбург за София през Париж. Мерките за сигурност на „Шарл де Гол“ бяха убийствени, минах през 7 пункта“, каза друг българин, който отказа да се представи. „Имаше много въоръжени униформени, но не от полицията, а от армията“, уточни Стефка Драганова. А преди да отлети българският самолет от Париж, войници извършили контрол вътре в него. „Спираха и пътници за случайна проверка, както е в Америка“, каза Драганова. Тя била по работа в Париж. Била отседнала в хотел „Лион“, който се намира в един от почернените райони - единадесети.

„Тази сутрин градският транспорт работеше, някои хора отиваха на работа, но определени линии бяха затворени. Аз предпочетох да взема такси до летището, защото не се чувствах сигурна“, каза още Драганова. Малко преди атентатите в петък вечерта тя била в ресторант, близо до едно от местата на трагедията. Цяла нощ след това чувала сирените в града.

„Униформените на летището в Париж бяха с автомати. Толкова много полицаи през живота си не съм виждал“, допълни друг наш сънародник. Движението на влаковете до „Шарл де Гол“ било спряно, затова извозвали пасажерите с автобуси. Имало изключително засилена проверка на паспортите.

„Снощи бях на 150 км от Париж, всичко гледах по телевизията. Французите реагираха агресивно, остро, много са засегнати. Не съм говорил дълго с тях, тъй като стана късно, а трябваше да ставам рано. Със сигурност това, което се случи, ще се отрази върху отношението им към чужденците. Предполагам, че и за мен ще е по-тежко оттук нататък“, завърши Виктор Иванов.

ОТ МВР съобщиха вчера, че са възможни опашки на нашето летище и на граничните пунктове към Турция, Сърбия и Македония, защото се проверяват паспортите на всички минаващи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини