Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев е на официално посещение в Румъния

Организираха кулинарна надпревара за Деня на християнското семейство в Елена

Тежка катастрофа затвори пътя Варна-Бургас Младеж загина след челен сблъсък между товарна кола и микробус

Семейство подари кувьоз за 20-я рождения ден на сина си

Пенсионер с трабантче блъсна човек на зебра

27 книжки бяха отнети за седмица в Сливен и областта

Студенти от Стопанска академия участват в конкурс за стипендианти на фондация „Атанас Буров”

Калоян Паргов към Съюза на писателите: Вие браните българския дух

Собственикът на Фейсбук Марк Зукърбърг няма да подава оставка

10 деца са родени с подкрепата и на общинския фонд „Инвитро” в Търговище 15 двойки са получили финансова подкрепа тази година от общината

Вижте новата вицепремиерка Марияна Николова като ловджийка (СНИМКИ) "Обeдинявa ги тoвa, чe ca жeни. Пpи тoвa кpacиви. Пpи тoвa cмeли", гласи описанието на клуб "Бендида"

Работодателите обещаха ръст на средната заплата догодина

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 21 ноември 2018

Мъж ограби глухоняма бургазлийка, обещал и съвместен живот Взел спестените 30 000 лв. на жената и я зарязал преди границата

Осъдиха условно надрусан шофьор

Професор сезира прокуратурата за присвояване на над 2 млн. лева в академията в Свищов

Кандидатът за ректор на Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в Свищов проф. Андрей Захариев сезира Окръжната прокуратура във Велико Търново за присвоени над 2 млн. лева за периода от 2011 до 2015 година чрез игри с чуждо авторско право. За схемата за акумулиране на средства през последните 4 месеца той е алармирал още министъра на образованието проф. Тодор Танев, служебното ръководство на академията, както и Сдружението за европейско качество във висшето образование и борба с плагиатството.

В сигналите проф. Захариев твърди, че крупната сума е акумулирана чрез системни нарушения на Закона за авторските права от длъжностни лица от свищовския ВУЗ.

Далаверите били извършени чрез отчислени в брой, без данъци, към „неизвестно ръководно лице“. Според проф. Захариев това е установено чрез лични декларации на 20 преподаватели от катедра „Финанси и кредит“ за 103 обекта на авторско право като учебници, сборници, ръководства и др.

В жалбата си проф. Андрей Захариев изброява имената на 20 ощетени автори от нарушенията. Като доказателства той е приложил фактури, докладни записки, декларации.

Към сигнала до държавното обвинение кандидат-ректорът е приложил и схема на механизма за присвоявания. Нагледният материал проследява пътя на облагодетелстване.

Той тръгва от авторите на учебници и помагала, които минават през Библиотека „Образование и наука“ с главен редактор бившият ректор на академията проф. Величко Адамов. Стигат до Редакционен съвет и от там в Академично издателство „Ценов“ със себестойност 2-4 лева за бройка, за което свидетелстват изкупени тиражи и фактури. От там според графиката, материалите попадат в частна книжарница, която осъществява продажбите на многократно завишени студенти на цени от 22,27 и 30 лв, а оборотът е средно 1 млн. лв годишно. В тази графа е добавено, че търговецът е подавал декларации с невярно съдържание за уредени авторски права. Следват седмични отчисления към „неизвестно лице“ на суми в кеш без данъци. Така са реализирани тиражи без уредени авторски права чрез действие или бездействие на отговорни лица.

Потърсен за коментар служебният ректор на Стопанската академия проф. Иван Върбанов заяви, че е запознат със случая и това наистина е схема, която е действала по времето на бившия ректор проф. Величко Адамов.

„Той обаче нищо не е подписвал и не може да се докаже, че се е облагодетелствал от тези суми. Контрата остава в търговеца на учебните помагала. Откакто съм служебен ректор, отношенията с този търговец са прекратени. Аз обаче искам да попитам въпросните автори, защо търпяха толкова време и едва сега се сетиха, че са ощетени и решиха да си търсят правата?“, коментира пред „Труд“ проф. Върбанов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.