Вратарят на „Барса“ подкара Cupra Марк-Андре тер Щеген стана посланик на испанската марка

Дубльорка на дузина холивудски звезди и съпругът й бяха застреляни в Охайо

Разследват полицай за управление на личен автомобил без винетка и без застраховка

19% ръст на бързите кредити

От вечното дерби във Вечния град

7,5% спад на новите коли

Илир Мета: Готов съм на всякакъв сценарий във „войната“ с правителството Президентът предупреди, че никой не може да го отстрани, докато не приключи мандатът му

Съдът остави в ареста Нено Димов

Прокопани са първите 400 м от тунел „Железница“ на магистрала „Струма“ (СНИМКИ)

Предаваме на Австрия нашенец, издирван за закана за убийство

Стартира четвъртото издание на Националния литературен конкурс „Писма до себе си”

Eврокомисарят по разширяването: Северна Македония и Албания ще успеят с реформите

ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов

Ирина Шейк туърква сред група мъже (ВИДЕО)

Екоминистърът: Ще променим Закона за управление на отпадъците

Професор сезира прокуратурата за присвояване на над 2 млн. лева в академията в Свищов

Кандидатът за ректор на Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в Свищов проф. Андрей Захариев сезира Окръжната прокуратура във Велико Търново за присвоени над 2 млн. лева за периода от 2011 до 2015 година чрез игри с чуждо авторско право. За схемата за акумулиране на средства през последните 4 месеца той е алармирал още министъра на образованието проф. Тодор Танев, служебното ръководство на академията, както и Сдружението за европейско качество във висшето образование и борба с плагиатството.

В сигналите проф. Захариев твърди, че крупната сума е акумулирана чрез системни нарушения на Закона за авторските права от длъжностни лица от свищовския ВУЗ.

Далаверите били извършени чрез отчислени в брой, без данъци, към „неизвестно ръководно лице“. Според проф. Захариев това е установено чрез лични декларации на 20 преподаватели от катедра „Финанси и кредит“ за 103 обекта на авторско право като учебници, сборници, ръководства и др.

В жалбата си проф. Андрей Захариев изброява имената на 20 ощетени автори от нарушенията. Като доказателства той е приложил фактури, докладни записки, декларации.

Към сигнала до държавното обвинение кандидат-ректорът е приложил и схема на механизма за присвоявания. Нагледният материал проследява пътя на облагодетелстване.

Той тръгва от авторите на учебници и помагала, които минават през Библиотека „Образование и наука“ с главен редактор бившият ректор на академията проф. Величко Адамов. Стигат до Редакционен съвет и от там в Академично издателство „Ценов“ със себестойност 2-4 лева за бройка, за което свидетелстват изкупени тиражи и фактури. От там според графиката, материалите попадат в частна книжарница, която осъществява продажбите на многократно завишени студенти на цени от 22,27 и 30 лв, а оборотът е средно 1 млн. лв годишно. В тази графа е добавено, че търговецът е подавал декларации с невярно съдържание за уредени авторски права. Следват седмични отчисления към „неизвестно лице“ на суми в кеш без данъци. Така са реализирани тиражи без уредени авторски права чрез действие или бездействие на отговорни лица.

Потърсен за коментар служебният ректор на Стопанската академия проф. Иван Върбанов заяви, че е запознат със случая и това наистина е схема, която е действала по времето на бившия ректор проф. Величко Адамов.

„Той обаче нищо не е подписвал и не може да се докаже, че се е облагодетелствал от тези суми. Контрата остава в търговеца на учебните помагала. Откакто съм служебен ректор, отношенията с този търговец са прекратени. Аз обаче искам да попитам въпросните автори, защо търпяха толкова време и едва сега се сетиха, че са ощетени и решиха да си търсят правата?“, коментира пред „Труд“ проф. Върбанов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.