Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Явор Бахаров в разложкия съд

7 000 долара за еротичен круиз в Гърция

Безрадостната участ на националните кумири Горкият дякон Васил Кунчев ни гледа от небесните жилища и цъка с език

Премиерът Борисов: През последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината

Пленум на БСП нищи бройката социалисти

17,5 млн. евро струва най-скъпият автомобил за 2019 г. McLaren F1 LM постигна най-висока цена при наддаване на търгове

Нападнатото в столичен автобус момче спечели сребърен медал на състезание по самбо

Земетресение от 5,7 по Рихтер на границата между Турция и Иран

Българин отрече Коперник и Айнщайн Тодор Йончов влезе в историята като Гений на отрицанието

Израел ограничава полетите от Япония и Южна Корея заради коронавируса

Джъстин Бийбър говори за сексуалния си живот

Бърни Сандърс печели вота в Невада за кандидат-президент на демократите Джо Байдън е втори

АПИ: Днес е последната възможност за покупка на седмична е-винетка за камионите и автобусите

Няма опасност за питейната вода след замърсяването на река Чепеларска

Калин Вельов: Най-усмихнати са хората в най-бедните страни

Трибунал решава морския ни спор с Румъния

Спорът с Румъния за 17 кв. км морска територия, който се точи над 20 години, е на път да бъде решен от трибунал. Общата граница на изключителните икономически зони в Черно море не е определена. Последният ход на управляващите предстои – парламентът ще гласува декларация, с която ще признае юрисдикцията на Международния трибунал по морско право. Той е базиран в Хамбург – Германия, и функционира по силата на Конвенцията на ООН по морско право. Според дипломати този ход е реално отлагане, тъй като все още няма съседна на България по морската ни граница държава, която да се е присъединила към трибунала. Тупкането на топката е заради предстоящите сондажи в перспективния за наличие на нефт и газ блок “Хан Аспарух”, който е на границата с Румъния и част от него попада в спорната територия.

“Желанието и на двете страни е по пътя на преговорите и в съответствие с принципите и нормите на международното право да бъде намерено справедливо и взаимно приемливо решение на въпросите на делимитацията на морските пространства”, заявиха от МВнР за “Труд”. Оттам твърдят, че признаването от България на юрисдикцията на Международния трибунал по морско право не е свързано с преговорите с Румъния. На депутати от Външната комисия в парламента обаче е обяснено в частни разговори, че признаването на трибунала се прави за протакане на решаването на спора, каквато е и нашата политика досега. Причината за това е, че България няма правни аргументи, с които да защити исканията си, разказаха участвали в предишни кръгове на преговорите, без да влизат в подробности, тъй като всички участници в работната група от МВнР, МВР, МО, Министерството на енергетиката, ИА “Морска администрация”, БАН и др. подписват декларация за конфиденциалност. Българската гледна точка е, че границата трябва да бъде прокарана по паралела. Решенията на различните органи при спорове по морското право на ООН обикновено са за радиално разделяне на територии, което би дало спорните 17 кв. км морска територия на Румъния. През 2004 г. международният съд в Хага призна юрисдикцията на Румъния на над 79,34% от спорна зона с Украйна.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.