Вътрешният министър на Франция Бернар Казньов се закани да затваря джамии

Нормативни мерки за закриване на джамиите, в които се проповядва радикален ислям, ще бъдат обсъдени скоро във френското правителство. Това съобщи вътрешният министър Бернар Казньов пред телевизия „Франс 2”.

Той смята още, че трябва да бъдат експулсирани от Франция хората, които проповядват омраза, които са участвали или за които се подозира, че участват в терористична дейност.

„Аз предприех стъпки в тази насока и ще обсъдим в Министерски съвет възможността да затворим джамиите, в които се проповядва омраза. Всичко това трябва да бъде приложено с най-голяма твърдост”, каза той.

Казньов припомни, че още преди петъчните атентати бяха значително увеличени средствата на службите за разузнаване – 1500 нови работни места, близо 233 милиона евро инвестиции и нови законодателни разпоредби.

„Трябва ли в контекста на война, в който живеем, да отидем още по-далеч? Отговорът бе даден от президента и министър-председателя: да, трябва. Извънредното положение предоставя средства – домашни арести, обиски. Тези средства ще бъдат използвани изцяло”, допълни той.

Междувременно стана ясно, че при масираните полицейски проверки в цялата страна е бил открит гранатомет. Той е намерен в град Лион, а петима души са задържани по този случай.

Над 150 полицейски проверки са проведени във Франция до момента. Акции има в Тулуза, Гренобъл, Жемон и парижките предградия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.