Зам.-шеф на парламента спасява театъра в Търново

Зам.-председателят на парламента и депутат от Реформаторския блок Иван Иванов се захвана да помага на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново да излезе от тежкото финансово състояние. Той е категоричен, че културната институция трябва да продължи да съществува като държавна, а не с общински статут, каквито идеи се обсъждат в момента. Иван Иванов е провел среща с временно изпълняващия длъжността директор на МДТ Васил Вълчев.

"Обсъждахме спасителен репертоарен план и възстановяване на постановки, за да започнат артистите да играят и да пътуват. Проведохме разговор и с кмета Даниел Панов, който ме увери, че е готов да преведе следващата субсидия навреме. Парите, които общината дава, не са много, но са глътка въздух и възможност театърът да започне да разплаща натрупаните задължения, които надхвърлят 400 000 лв", обясни Иван Иванов.

От Министерството на културата възнамерявали да бъде проведена драстична реформа и в България да останат два-три държавни театъра, а останалите да са общински.

"Категорично съм против това великотърновският театър да променя статута си, защото така институцията и най-вече сградата, лесно ще станат обект на плячкосване", коментира Иван Иванов.

Депутатът ще направи предложение за промяна в методиката на финансиране на театрите.Той призова и местния бизнес да подпомогне театъра .Според Иванов временният директор трябва да управлява МДТ поне шест месеца, преди да бъде обявен конкурс за шефското място. Той е категоричен и в това, че спасяването на търновския театър е въпрос на национална политика и сериозна подкрепа от местната власт.

15 дни стачкуваха част от търновските артисти, които отказваха да играят, докато досегашният директор Христофор Йонов не подаде оставка. Според стачкуващите за това време театърът само е спечелил, защото не е имало разходи по пътувания и спектакли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони