Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Зам.-шеф на парламента спасява театъра в Търново

Зам.-председателят на парламента и депутат от Реформаторския блок Иван Иванов се захвана да помага на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново да излезе от тежкото финансово състояние. Той е категоричен, че културната институция трябва да продължи да съществува като държавна, а не с общински статут, каквито идеи се обсъждат в момента. Иван Иванов е провел среща с временно изпълняващия длъжността директор на МДТ Васил Вълчев.

„Обсъждахме спасителен репертоарен план и възстановяване на постановки, за да започнат артистите да играят и да пътуват. Проведохме разговор и с кмета Даниел Панов, който ме увери, че е готов да преведе следващата субсидия навреме. Парите, които общината дава, не са много, но са глътка въздух и възможност театърът да започне да разплаща натрупаните задължения, които надхвърлят 400 000 лв“, обясни Иван Иванов.

От Министерството на културата възнамерявали да бъде проведена драстична реформа и в България да останат два-три държавни театъра, а останалите да са общински.

„Категорично съм против това великотърновският театър да променя статута си, защото така институцията и най-вече сградата, лесно ще станат обект на плячкосване“, коментира Иван Иванов.

Депутатът ще направи предложение за промяна в методиката на финансиране на театрите.Той призова и местния бизнес да подпомогне театъра .Според Иванов временният директор трябва да управлява МДТ поне шест месеца, преди да бъде обявен конкурс за шефското място. Той е категоричен и в това, че спасяването на търновския театър е въпрос на национална политика и сериозна подкрепа от местната власт.

15 дни стачкуваха част от търновските артисти, които отказваха да играят, докато досегашният директор Христофор Йонов не подаде оставка. Според стачкуващите за това време театърът само е спечелил, защото не е имало разходи по пътувания и спектакли.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.