Борисов и Кънев договарят общо управление на Варна на ново сметище

Спешна неформална среща за договаряне на мнозинство в общинския съвет на Варна имаха премиерът Бойко Борисов и съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев след церемонията по откриването на ново регионално депо за отпадъци в аксаковското с. Въглен.

Въпреки че Иван Портних спечели убедителна победа на първи тур, ГЕРБ не успя да сформира сама мнозинство в 51-членния местен парламент, където има 22 съветници. Втората по големина група от 6 души - "Реформатори и патриоти", пък се разцепи преди първата сесия, след като водачът й и втори по резултат в кметската битка Чавдар Трифонов се обяви за независим. Редови членове на ДСБ също възроптаха, че техните представители са малцинство в групата и настръхнаха срещу идеята за зам.-председател на общинския съвет да бъде номиниран Светлан Златев от "Народен съюз".

За да потуши броженията, във Варна пристигна Радан Кънев, който първи анонсира, че ще има среща с Борисов, за да скрепят мнозинство за управлението на града. "Политическите ни ръководства живеят извън политическата реалност", не спести критики към своите Кънев. Той отправи покана към Чавдар Трифонов да се върне в дясната група, а напускането й окачестви като "спонтанен ход, плод на политическа неопитност".

Във Въглен Кънев дойде, придружен от трима съветници и побърза да поздрави Иван Портних за победата на местните избори. "Искам да изразя надеждата си, че на днешния ден ще положим основите на едно дългосрочно дясно управление на Варна, което след години да отчита много по-добри резултати от тези на предишните управления", заяви Кънев.

"Специално благодаря на Радан за това, което каза и за това, че има правителство. Надявам се да управляваме заедно и Варна, и страната", върна жеста Бойко Борисов. След като заедно резнаха лентата на депото, двамата лидери и кметът на Варна се оттеглиха да очертаят параметрите на общото управление на града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони