Златни пясъци с чисто море догодина

Проблемът с недостигащия капацитет на пречиствателната станция на Златни пясъци ще бъде решен и идното лято морето в курорта трябва да е чисто. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като министърът на околната среда Ивелина Василева и кметът на Варна Иван Портних подписаха споразумение за старт на работите по разширение и модернизиране на станцията.

Проектът е за 48 млн. лв., осигурени по ОП "Околна среда". Той бе спасен по чудо, след като миналата година Брюксел спря финансирането на програмата и сроковете за изпълнението изтекоха.

"Успяхме да убедим ЕК парите да бъдат изплатени от бюджета на новия програмен период", уточни Василева. Община Варна веднага получава 9 млн. лв., които вложи от бюджета си за дълбоководно заустване на отпадните води. "Проектът е готов, бързо трябва да се обявят тръжните процедури за изпълнител, за да е готова станцията за сезона", призова Борисов в с. Въглен, където заедно с министрите Ивелина Василева, Ивайло Московски и Красен Кралев откри ново депо за отпадъци.

То ще реши проблема с боклука на общините Аксаково, Варна и Белослав за идните 35 г. Проектът за 28 млн. лв. по ОП "Околна среда" се реализира от 2012 г. върху 280 дка, в които освен клетки за депониране има и системи за рециклиране на строителни отпадъци и компостиране на зеленина, както и пречиствателна станция. В новото депо са открити 25 работни места. "Следващият ни приоритет е магистрала "Хемус", където бързо ще напреднем", припомни на изпроводяк Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони