Мачовете и спортът по телевизията днес, сряда, 26 февруари 2020

На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

Песков: Русия не се меси във вътрешните работи на други държави

Путин: Държа подчинените си под напрежение

Румен Радев: Секторът на информационните и комуникационни технологии е „вододел“ за развитието на нациите

В Сърбия пристигна втора доставка на руските системи „Панцир С1“

„Изтрийте миналото” се открои на Берлинале Нестандартен френско-белгийски филм впечатли публиката

Скъсяват болнични след някои операции (обзор)

Разходите за алкохол и цигари растат най-бързо

Разходите на домакинствата за алкохол и цигари се увеличават най-бързо. През третото тримесечие всеки българин е похарчил за това перо средно по 53,93 лв. Сумата е с 5,50 лв. или с 11% повече в сравнение със същия период на 2014 г. Това показват данните на НСИ за домакинските бюджети.

В същото време семействата продължават да свиват разходите си за нови дрехи и обувки. През периода юли-септември всеки е похарчил средно по 37 лв. за обновяването на гардероба, или малко над 12 лв. на месец. Сумата е с над 17% по-малка спрямо година по-рано. Разходите за храна и безалкохолни напитки са се увеличили с едва 1 лев и са станали 380 лв. на човек за тримесечие, което е по по-малко от 130 лв. месечно. Разходите за сметки за дома са се увеличили с 4,3% и са стигнали 194 лв. средно на човек.

Според данните на НСИ доходите на домакинствата се увеличават по-бързо от харчовете. През третото тримесечие средният доход на едно домакинство е бил 3026 лв. Това прави по 1262 лв. средно на човек (по 420 лв. на месец) или с 5,6% повече на годишна база. В същото време разходите са се увеличили с 1,9% и са стигнали 1168 лв. средно на човек.

В номинално изражение доходите от заплата в семейния портфейл са нараснали с 8,3% и от 649 лв. през третото тримесечие на м.г. са станали 703 лв. на лице от домакинството. Постъпленията от пенсии са се увеличили с 9 лв. на годишна база и са били 324 лв. на човек. За периода юли-септември всяко домакинство е изтеглило по 100 лв. от спестяванията си. Намаляла е и стойността на взетите заеми, а вложените на депозит пари са се увеличили до средно 73 лв.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.