Делото на бившия шеф на БОП в Търново Орлин Тодоров стигна до ВКС

Делото на бившия шеф на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров стигна до ВКС, а заседанието е насрочено за вторник. Той бе арестуван на 11 март 2010 г и престоя зад решетките 1 г, защото бе обвинен, че е докладвал секретни данни по подготвяни и реализирани спецоперации.

Съдебната сага в Окръжния съд във Велико Търново приключи след 15 отлагания и разпит на над 130 свидетели.Така през юни 2014 г търновските магистрати постановиха за бившия шеф на антимафиотите 1 г условно с 3-годишен изпитателен срок и 2000 лв глоба. Той бе признат за виновен, че за времето от 24 август 2010 г до 19 януари 2011 г е разгласил информация, събрана чрез специални разузнавателни средства по четири досъдебни производства.

След обжалване и гледане на делото във Варненския апелативен съд, наказанието лишаване от свобода бе увеличено от 1 на 3 години, а изпитателният срок - на 5 години. В останалата част първоинстанционният съдебен акт бе потвърден.

Експолицаят сега жали становището пред ВКС и иска оправдателна присъда. В жалбата, подадена от защитника на Тодоров, се твърди, че при постановяване на въззивното решение на Апелативния съд във Варна, са допуснати нарушения на материалния закон, както и съществени процесуални нарушения.

Междувременно, докато се точеха делата, Орлин Тодоров започнал работа и в момента отговаря за изграждането на екообекти в Южна България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право