Ивайло Калфин: Много от безработните са извън обществото, трябва да ги върнем (Видео+снимки)

ВИКТОР ИВАНОВ

Много от хората, които не работят са реално извън обществото и неговите системи. Нашата задача е да ги върнем в обществените системи, за да работят както за собствените си доходи, така и за обществото.

Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин, който откри петата дискусия „Деветте пътя към еврофондовете: Развитие на човешките ресурси“, организирана от в. „24 часа“ и „Труд“ със съдействието на КРИБ.

1,2 млрд. лв. са предвидени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за повишаване на заетостта в България, съобщи Ивайло Калфин. За съжаление много голяма част от дълготрайно безработните хора са неграмотни или само с основно образование, обясни той. Заради това основната задача на проектите по програмата е да се ограмотят и преквалифицират безработните.

Освен дълготрайно безработните, във фокуса на проектите за заетост за младежите до 29 г. и хората в предпенсионна възраст.

Статистиката за 2015 година показва, че работа са намерили 40 000 души и за първи път от 2008 г. заетите са над 3 млн. души. Това е добра статистика, но трябва да погледнем отвъд числата, обясни Калфин.
Смвисълът на европейските фондове и да създадем нови политики, които след това да продължат да действат сами, обясни вицепремиерът и министър на труда и социалната политика.

Общините са изключително важен партньор за развитието на социалните услуги за социално слабите, подчерта Калфин. За създаването на социални услуги от общините са предвидени над 650 млн. лв. до 2020 г.

ОПРЧР е първата програма, която бе отворена, първа има вече разплатени пари в размер на 28 млн. лв. и първа ще изпрати фактури към ЕК, разказа Калфин.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини