Шуменци се ожениха след предложение на 14 февруари 10 сватби на огледалната дата

САС потвърди: Няма виновни за рухналата сграда на ул. „Алабин“, убила две момичета

Зам.-министър Кръстева: През пролетта започваме изготвянето на Стратегическия план по новата ОСП

Президентът Радев изразява съболезнования на Франк-Валтер Щайнмайер по повод нападенията в Ханау

В 52 населени места ще ваксинират птиците срещу нюкясълска болест

Прокуратурата разследва как отровата, убила Стефан от Кардам, е попаднала в дома му

Иран съобщи за три нови случая на заразени с коронавируса

Тръмп издигна нов шеф на US разузнаването

МВнР потвърди: Българин е сред загиналите при стрелбата в Германия

Активисти от ВМРО искат четири емблематични храма във Велико Търново да станат действащи Инициаторите настояват средновековната църква "Свети Спас" да бъде възстановена като Музей на иконата

Премиерът Борисов: Обединителят на нацията да преценява с кои хора се сдружава и прави поход

Сърби търсят летни ваканции в Банско Идват заради фестивали, планински турове и спа почивки

Зам.-министър Бойко Пенков: Има пълна готовност на здравните власти за борба с коронавируса

Новият стар областен на Видин встъпи официално в длъжност

Правят сайт за Наредба Н-18

Повече пари по „Местни инициативи“ тръгват към селищата в Община Велико Търново

Населените места в община Велико Търново ще разполагат с повече средства по програмата „Местни инициативи“ през идната година. Това стана ясно след среща на кмета на старата столица Даниел Панов с управниците на всичките 36 селища. Възможността идва заради по-големия финансов ресурс, който Велико Търново получава по новите оперативни програми след изкачването си във втора агломерация българските градове.

Панов апелира към кметовете на населените места да създадат планове с приоритетните си дейности и обекти – улици, тротоари, паркове, църкви. Градоначалникът разпореди до 15 декември да създадат обществени съвети, които да ги подпомагат в дейността.

Кметът на община Велико Търново обясни на колегите си, че за канализация и изграждане на пречиствателни съоръжения населените места вече ще имат достъп до европейски средства. По програмите за енергийна ефективност ще могат да бъдат санирани училища, детски градини и други сгради със социално предназначение. Даниел Панов припомни, че Велико Търново и сходните по големина общински центрове са останали извън обхвата на Програмата за развитие на селските райони заради решение, взето от кабинета на Пламен Орешарски. Въпреки това, съществува вероятност, при която неусвоените средства по програмата от предния планов период да бъдат достъпни за населените места от тези общини, добави кметът.

Даниел Панов даде наставления на местните управници да проучат колко са безработните жители и обясни, че много фирми от Велико Търново, работещи в сферата на леката промишленост, търсят кадри. Друга задача, която Панов постави, бе да се изготвят предложения за подобряване на транспортното обслужване.

По време на срещата стана ясно още, че почти всички населени места са подготвени за зимния сезон. Със съдействието на Даниел Панов кметовете на тези селища, където все още има локални проблеми със снегопочистването, ще се срещнат още през тази седмица с представители на специализираните фирми. Подобна дискусия ще бъде насрочена и по проблемите, свързани с енергоснабдяването.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.