Амфибии излизат по пътищата в Търновско през зимата

Две нови амфибии получава в сряда Великотърновска област, които ще проправят пъртини и ще изтеглят закъсали в преспите автомобили през зимата. Високопроходима техника е осигурена по оперативни програми. Специалните машини ще могат да се движат по вода и суша, като ще бъдат пуснати в експлоатация още от януари. През зимните месеци ще се осъществи засилен контрол на техническото състояние на пътните превозни средства.

За пътищата от републиканската мрежа ще се грижи фирмата "Пътни строежи", която разполага с необходимите 86 машини. От Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" информираха, че разполагат с влекач за изтегляне на закъсали автомобили, които блокират движението.

Великотърновска област е готова да посрещне снега, стана ясно от заседание на Областния съвет по сигурността във вторник. Той бе свикан от областния управител проф. Пенчо Пенчев. По време на срещата представители на общините дадоха подробна информация за сключените договори за снегопочистване, състоянието на инфраструктурата и наличните машини и инертни материали.

"Идеята е да постигнем по- добра ефективност и да получим информация за проблемните участъци. В областта те са около 4-5, но проблемите са предимно поради спецификата на релефа. Основната ни задача е доброто поддържане на Прохода на Републиката, за да остане отворен за движение през целия сезон", обясни губернаторът.

По време на заседанието стана ясно, че от Областно пътно управление са направили план за зимното поддържане. Обхванати са 936 км. от републиканската пътна инфраструктура. Прегледани са местата с опасност от свлачища и падащи камъни. Поставени са специални огради край участъци, където е възможно да се случат снегонавявания. Със съдействието на общините са обработени част от основните пътища, като в момента се действа по почистване на растителност и тунели, както и по поставяне на предпазни огради и маркировка.

"Ще следим за зимни гуми, светлини, вериги, работно време за управление и почивка", обясни началникът на областния отдел на "Автомобилна администрация". Йордан Иванов посочи, че ще се провеждат засилени проверки на МПС с чужда регистрация, преминаващи през страната. Подлежат на контрол и автогарите. В готовност за зимата са също болничните заведения, училищата и детските градини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони