И ромите от "Столипиново" в шок от атентатите в Париж

В пловдивския квартал се притесняват за роднините във Франция и Трета световна война

И ромите от Столипиново са в шок от атентатите в Париж от 13 ноември, тъй като близо 300 души от най-големия етнически квартал у нас в момента си вадят прехраната във френската столица. Сред тях е и Иван, синът на дългогодишния общински съветник от ДПС в Пловдив Антон Карагьозов. Той научил какво се е случило в Париж по телефона от притеснения си баща. "Всички сме притеснени и убеждавахме Иван да зареже гурбетлъка и час по-скоро да се прибере в България, ама той не иска и да чуе. Там има добре платена работа - лепи фаянсови плочки, докато у нас е голяма безработица. Затова и ни успокоява, че там, където живее и работи, е спокойно.

Това, което стана във Франция, е голяма трагедия! Недоумявам как подобен варварски акт може да се случи. Много роми си осигуряват прехраната във Франция, Белгия, Испания, Германия и други държави от ЕС. И е нормално роднините им тук да се притесняват за тях, както и от разделянето на света на ислямисти и християни", твърди Антон Карагьозов.

Председателят на фондация "Рома" не крие притесненията си, че всичко това може да доведе до Трета световна война, за която вече говорят политически коментатори и анализатори. "Страхувам се, че Третата световна война ще е между християни и мюсюлмани, които в момента съжителстват мирно и тихо не само тук при нас в "Столипиново", но и на много места на планетата. Час по-скоро Великите сили трябва да вземат някакви решения, за да не се повтори и в други градове това. Нито една държава от ЕС не е застрахована, че същото няма да се случи и там. В това число слагам и България след вълната от бежанци, защото не се знае дали няма и опасни хора сред тях. А нелегални емигранти има в доста от градовете с етнически махали, сред които е и Пловдив", допълва Карагьозов.

За българина от турски произход Яшар Асан, който на местните избори за кмет на Пловдив събра 681 гласа като кандидат на ПП "Солидарност" случилото се в Париж на 13-и не е изненада.

"Не може някои хора да мислят, че от едната страна ще тече кръв, а от другата ще тече мед. Хубави неща могат да очакват само хората, които правят добро. Не може да убиваш стотици невинни деца и това да няма последствия за теб и ближните ти. Аз съм мюсюлманин, но уважавам и християните, и всички останали видове човешки същества.

В природата е така, че дори и котката драска човека, който я дразни. А ръководителите на “Ислямска държава”, Франция, Русия, САЩ и ЕС взаимно се дразнят и допускат серия от грешки, от които страдат милиони хора.

Аз съм мюсюлманин, но така и не мога да разбера защо в момента хората се избиват един друг така, както дори и мухите не са били избивани. Скърбя за жертвите на атентатите в Париж, но скърбя и за хилядите деца и хора, избити и в Сирия. Защото убийствата и на християни, и на мюсюлмани са престъпления срещу човешкия род", категоричен е Яшар Асан, наричан още Пловдивския Лех Валенса.

Той има и "рецепта" как да спрат атентатите и кръвопролитията: "Не убивай, за да не те убиват!", но много повече се вълнува и е притеснен от случващото се в квартал "Столипиново" от това по света.

"Преди година се заговори, че в "Столипиново" имало клетка на радикален ислям. То канализация и ток тука няма, хората мрат като мухи още преди да станат на 50 години от мизерия, мръсотия, болести и опасния начин на живот, те за радикален ислям ми говорят. От близо 60 000 турци, роми, българи и арменци, които живеят в “Солипиново”, я има-я няма петима, които да са чели Корана на арабски и да знаят какво е това радикален ислям. Аз говоря 4 езика и пак не знам какво е.

Но в “Столипиново” поне детски градини и училища си имаме, защото, като гледам по телевизията, онези от “Ислямска държава” дори и това нямат. Ама лошото е, че в Пловдив делят хората от най-ранна детска възраст на роми, турци и българи. И правят отделни групи или паралелки дори и в забавачките, и училищата в "Столипиново", а за мен това е форма на скрит нацизъм, който го изпитвам лично на гърба си покрай моята внучка. И точно това ме притеснява много повече от случващото се в Сирия, Турция, Франция и по света, защото става на метри от дома ми, а не на хиляди километри", допълва Яшар Асан. Той твърди, че е повече българин от доста свои сънародници потомци дори на хан Аспарух. И се аргументира с факта, че на първия тур на кметските избори е събрал точно 681 гласа, в което вижда някакво знамение: "Именно това е годината, в която хан Аспарух е основал нашата българска държава."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини