Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Застреляха криминално проявен мъж в София

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 22 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Проф. Анастас Герджиков е новият ректор на Софийския университет

Зам.-ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков бе избран от общото събрание на вуза за негов ръководител на мястото на проф. Иван Илчев.

Герджиков е получил 190 гласа, а другият кандидат проф. Тони Спасов – 162.
Сред приоритетите на новия ректор ще е финансовата децентрализация на факултетите, които ще разполагат с голяма част от собствените приходи, които генерират, разказаха пред „Труд“ участници в общото събрание. В момента факултетите с много студенти негодуват, че приходите от семестриални такси отиват директно в централния университетски бюджет. Герджиков, професор по антична и средновековна литература, обяви като цел и разширяването на обучение на английски език, каквато отдавна е практиката във всички реномирани европейски университети. Самият Герджиков владее английски, немски, френски и руски език.

Новият ректор благодари на съперника си за достойните дебати, които помогнали да излязат наяве проблемите на Алма матер. Проф. Спасов пък се оплака от черен пиар.
Изборите за контролен и академически съвет продължиха след редакционното приключване на броя.

Кой е новият ректор?

Анастас Герджиков завършва средното си образование през 1982 г. в Националната гимназия за древни езици и култури. През 1984-1985 г. следва специалност „Класическа филология” в СУ „Св. Климент Охридски”. През следващата година продължава следването си в Хумболтовия университет в Берлин, където се дипломира като магистър през 1990 г. с дипломна работа на тема „Аристотеловата критика на Платоновите политически произведения“.

От 1990 г. е хоноруван, а от 1991 г. е редовен асистент по латински език в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е в Австрия (1994 г., стипендия на Австрийската служба за академичен обмен) и в Германия (1997 г., стипендия на Германската служба за академичен обмен). През 2001 г. получава образователната и научна степен „доктор“ (дисертационен труд „Понятието clementia в традицията на римската литература от периода на републиката и идеологията на ранния принципат“). От 2004 г. е доцент по антична литература (хабилитационен труд „Образът на владетеля в корпуса на латинските панегирици“). През 2006 г. получава научната степен „доктор на филологическите науки“ (дисертационен труд „Огледалото на владетеля. Възникване и развитие на жанра Speculum regale в античността и ранното средновековие“). От 2008 г. е професор по антична и средновековна литература (хабилитационен труд „Развитие на жанра Speculum regale през ХII и XIII в.”).

Проф. Герджиков води лекции по латински език (фонетика и фонология, морфология, синтаксис) и римска литература в Катедра „Класическа филология“ на СУ „Св. Охридски“ в бакалавърска и магистърска степен.

Научните интереси на Анастас Герджиков са в областта на римската литература и политическата теория на античността и средновековието. Автор е на четири монографии и на над четиридесет студии и статии в областта на античната литература и на регламентацията на висшето образование, както и на първия превод на Аристотеловата „Политика“.

Анастас Герджиков е бил заместник-министър на образованието и науката (2001- 2003 г.), управител на Фонд „Научни изследвания“ (2007-2008 г.) и член на специализирания съвет по литературознание при ВАК (2007-2010 г.). От 2010 г. е заместник-ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, отговарящ за акредитация и научна дейност (2010-2011 г.) и за учебна дейност – докторанти и продължаващо обучение (2011- 2014 г.).

Член е на редакционната колегия на Стратегии на образователната и научната политика и на Bulgarian Journal of Science and Еduсаtion. 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.