Кметът на Павел баня блъсна и уби човек на пътя (обзор)

Кметът на Павел баня Станимир Радевски блъсна и уби човек на пътя. Инцидентът станал в понеделник около 18:30 часа на шосето водещо от курортното градче към близкото село Виден.

В тъмното Радевски не забелязал 64-годишния Георги Георгиев, който вървял пеш по дясното платно на пътя заедно с 18-годишната си внучка Ана и бутал велосипед. Кметът блъснал мъжа със служебният си автомобил. Веднага спрял и подал сигнал на тел. 112. На място е пристигнал полицейски екип и екип на Спешна помощ от Казанлък, но за съжаление Георгиев починал на път за болницата.

По ирония на съдбата същия път, на който е станал инцидента е бил основно ремонтиран и открит от кмета само преди дни. "На 12 ноември получихме разрешителното за ползване и акта за влизане в експлоатация", потвърди зам.-кметът Йорданка Енева. Радевски звъннал първо на нея след инцидента и промълвил само :"Убих човек". Оказало се, че кметът познавал сгазения мъж от близкото село Виден, наскоро му издавал и някакъв документ в общината.

Във фаталната вечер Георги прибирал 18-годишната си внучка от вечерно училище. Тя посещавала часове в местната професионална гимназия по ресторантьорство вечер, когато няма автобус, затова той я придружавал. За съжаление, бил облечен в тъмни дрехи и нито по него, нито по велосипеда му имало светлоотразителни елементи. Самият път също не е осветен, така че е било невъзможно да бъде забелязан отдалеч. След инцидента момичето е дало показания и е отведено от баща си в Калофер.

"Установено е, че лекият автомобил "Лада" е собственост на община Павел баня и е бил управляван от Станимир Радевски, кмет на Павел баня. Водачът на автомобила е тестван за алкохол с дрегер, който е отчел нула промила. Взета е и кръвна проба за наличие на алкохол, обявиха от окръжна прокуратура в Стара Загора.

Според слухове в градчето кметът бил на рожден ден преди инцидента и е възможно да е пил алкохол, но близки на Радевски категорично отричат това.

"Наистина от 12,15 до 13,30 часа бяхме на обяд със секретарката на общината г-жа Начева, която почерпи за рождения си ден. Кметът присъства в рамките на 20 минути и не е пил", категорична е заместничката му Йорданка Енева. Тя потвърди също, че след обяда градоначалникът е имал няколко срещи в общината и след края на работния ден по неизвестни за нея причини е тръгнал към близкото село Виден. Енева обясни, че в рамките на работното време Радевски ползва шофьор на общината, но не след работа.

По случая е образувано досъдебно производство за нарушаване на правилата за движение при управление на моторно превозно средство и по непредпазливост причинена смърт, но кметът Радевски не е привлечен като обвиняем, уточниха от Окръжна прокуратура Стара Загора.

Назначени са три експертизи - съдебно-медицинска, физико-химична и автотехническа за катастрофата край Павел баня снощи.

Междувременно в града във вторник бе свикано заседание на общинския съвет, на който бе избран председател, но в залата не присъства Радевски. В сряда пък е насрочено дело в Административния съд в Стара Загора образувано по жалба на опонента на кмета Иса Бесоолу от ДПС, който настоява за повторно броене на бюлетините. Радевски бе избран за четвърти мандат само с 39 гласа разлика на последните местни избори, подкрепен от коалиция от партии - ВМРО, РБ, АБВ и Българска социалдемокрация.

Кметът не за пръв път има проблеми и с правосъдието. Той бе обвинен за длъжностно престъпление и ощетяване на общината при сделка за местния плажен комплекс през 2013 г. Тогава дори бе задържан за кратко и отстранен от поста за няколко месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право