Преобразяват 106-годишната сграда на варненска гимназия В двора й ще бъде реставрирана чешма от 1888 г.

Фолк звездата Лияна тренира и под дъжда (ВИДЕО)

Премиерът Борисов в Брюксел: През юли ще бъде разгледана кандидатуратa ни за ERM-II

Бизнесът на нова среща за тока с властта през март, след това решават дали ще протестират

Бум на хепатит А в Сунгурларе

Ивелина Василева, ГЕРБ: Предлагаме регистърът за внос и износ на отпадъци да бъде публичен

Украински министър се присъедини към поставените под карантина 72 души, евакуирани от Ухан

98-годишната Айрис Апфел – най-цветната и усмихната модна икона

Спецоперация срещу битовата престъпност в силистренското село Айдемир

САЩ още не са решили дали да изпратят ракети „Пейтриът“ на Турция

Джон Питърс отново се сгоди след 12-дневния си брак с Памела Андерсън

48 нови случая на коронавирус в Южна Корея

Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ е на свобода

Парламентът избра Кристина Андонова–Хитрова за зам.-председател на КРС Регулаторът ще има и двама нови членове - Анна Хаджиева и Ердинч Хайрула

Авторът на „Телефонна любов“ с нова книга

По 4857 лв. ни струва държавата

4857 лв. ще плати всеки българин за издръжката на държавата догодина, по изчисления на Института за пазарна икономика (ИПИ) на база на планираните разходи в бюджет 2016 г. Това е с 278 лв. повече от 2015 г. В сметките обаче не е отчетено увеличението на разходите чрез актуализацията на бюджет 2015.

Най-големият разход на държавата традиционно остават пенсиите, социалните помощи и обезщетенията. По това перо всеки от нас догодина ще плати 1660 лв. Големи са и харчовете в сферата на транспорта, съобщенията и селското стопанство. За покриването им догодина всеки българин ще трябва да плати по 785 лв. Разходите за здравеопазване са по 549 лв. на човек.

По всички основни разходни пера се отчита увеличение спрямо т.г. Изключение прави единствено секторът на благоустройството и околната среда. За покриване на харчовете в тази сфера всеки българин ще плати 341 лв., което е с 45 лв. по-малко от 2015 г. Дълговото бреме върху гражданите също се увеличава. Така в края на 2016 г. на всеки българин ще се падат средно по 3711 лв. дълг спрямо 3418 лв. за т. г.

От ИПИ представиха и своя алтернативен бюджет за 2016 г. В него е записан 0% бюджетен дефицит. Според експертите това може да се постигне чрез реформи в ключови сектори като съдебната система и отбраната.

Оттам предлагат още отменянето на данъците върху доходите от лихви и дивиденти, а също и намаляването на данъка върху едноличните търговци от 15 на 10%.

ПО ДАННИ ОТ 2012 ГОДИНА

Първи сме по прокурори в ЕС

Сериозни реформи трябва да бъдат направени в съдебната система, коментира Светла Костадинова от ИПИ. Тя посочи, че по данни от 2012 г. България е на първо място в ЕС по брой прокурори на 100 000 души население. По брой съдии сме на 4-то място, а по брой на персонал в съдебната система сме седми в ЕС. Въпреки това натовареността в съдилищата е неравномерна. Затова трябва да се върви в посока към закриване на незаетите щатни бройки в съдебната система, налагане на мораториум върху назначаването на нови прокурори, окрупняване на съдилища и закриване на структури като Националната следствена служба, заяви тя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.