Китай протестира срещу доклад на Пентагона

Конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция

Как мъж описва кой размер сутиен носи жена му?

Два дни пускат хвърчила в небето на „Аспарухово”

Гърция с предупреждение към лидерите на ЕС: Брекзит без споразумение може да предизвика икономически срив

Хванаха шофьор, употребил канабис и взеха две книжки за два часа

Трус от 5.7 по Рихтер удари Япония

Напрежение в Австрия, след като външният министър Карин Кнайсл покани Владимир Путин на сватба си

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Нефтен разлив в Северно море

Трус с магнитуд 6.1 разлюля Коста Рика

Православната църква почита празника Успение на св. Иван Рилски

Каталунският лидер Куим Тора обеща активна борба с испанската държава

Пълни трибуни за битката за Пловдив

Събуждането на гиганта Серия А

По 4857 лв. ни струва държавата

4857 лв. ще плати всеки българин за издръжката на държавата догодина, по изчисления на Института за пазарна икономика (ИПИ) на база на планираните разходи в бюджет 2016 г. Това е с 278 лв. повече от 2015 г. В сметките обаче не е отчетено увеличението на разходите чрез актуализацията на бюджет 2015.

Най-големият разход на държавата традиционно остават пенсиите, социалните помощи и обезщетенията. По това перо всеки от нас догодина ще плати 1660 лв. Големи са и харчовете в сферата на транспорта, съобщенията и селското стопанство. За покриването им догодина всеки българин ще трябва да плати по 785 лв. Разходите за здравеопазване са по 549 лв. на човек.

По всички основни разходни пера се отчита увеличение спрямо т.г. Изключение прави единствено секторът на благоустройството и околната среда. За покриване на харчовете в тази сфера всеки българин ще плати 341 лв., което е с 45 лв. по-малко от 2015 г. Дълговото бреме върху гражданите също се увеличава. Така в края на 2016 г. на всеки българин ще се падат средно по 3711 лв. дълг спрямо 3418 лв. за т. г.

От ИПИ представиха и своя алтернативен бюджет за 2016 г. В него е записан 0% бюджетен дефицит. Според експертите това може да се постигне чрез реформи в ключови сектори като съдебната система и отбраната.

Оттам предлагат още отменянето на данъците върху доходите от лихви и дивиденти, а също и намаляването на данъка върху едноличните търговци от 15 на 10%.

ПО ДАННИ ОТ 2012 ГОДИНА

Първи сме по прокурори в ЕС

Сериозни реформи трябва да бъдат направени в съдебната система, коментира Светла Костадинова от ИПИ. Тя посочи, че по данни от 2012 г. България е на първо място в ЕС по брой прокурори на 100 000 души население. По брой съдии сме на 4-то място, а по брой на персонал в съдебната система сме седми в ЕС. Въпреки това натовареността в съдилищата е неравномерна. Затова трябва да се върви в посока към закриване на незаетите щатни бройки в съдебната система, налагане на мораториум върху назначаването на нови прокурори, окрупняване на съдилища и закриване на структури като Националната следствена служба, заяви тя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.