Ще борят с камери тероризма

България е заплашена от ИДИЛ, бежанците и престъпността

Правителството ще прави интегрирана национална система за видеонаблюдение в областните градове и ще регистрира всички частни камери. Това е записано в проекта за национална стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма и плана за изпълнението й. Концепцията за видеосистемата трябва да е готова догодина, когато е планирано да е направен и регистърът от областните дирекции на МВР. Скоро трябва да заработи и системата, която следи в реално време резервациите при пътувания и хотелски нощувки. Държавата ще засили контрола и върху интернет, който е среда за комуникация и вербуване на терористите. За това ще се изработи система за защита от кибертероризъм и за противодействие на опити за радикализиране чрез използване на интернет. Няколко работни групи ще се занимават със създаването на нормативна база за противодействие на изказвания и послания, подбуждащи към омраза по интернет и в медиите. Учителите и социалните работници ще бъдат обучавани да разпознават радикализацията и трябва да алармират властите, ако забележат такава. Правителството ще разчита и на гражданското общество. „С неговата решаваща роля и подкрепа ще могат да се идентифицират и да се противодейства в различна степен на всякакъв вид терористични заплахи“, пише в проекта.

На няколко места в стратегията се споменава, че България е застрашена от терористични актове, а „най-реалните и непосредствени рискове и заплахи“ са от различни терористични групировки, сред които ИДИЛ и „Ал Каида”. Голям е рискът от проникване на терористи и радикални елементи от преминаващите транзитно през България джихадисти и вълните нелегални мигранти. Само на едно място се говори за разузнаване и малко повече за контраразузнаване. Като риск за радикализация е посочено обучението на наши граждани в чужди религиозни образователни центрове, където се проповядва ектремистка идеология. „Не може да се изключи вероятността завръщащите се у нас след обучение лица да се ангажират в пропаганда на радикални идеи и опити за реализацията им в страната“, пише в стратегията. Заплаха е и нарастващата обвързаност и сътрудничество под различни форми на терористичните формирования със структурите на организираната престъпност в Европа, особено в Западните Балкани.

Нито в плана за изпълнение, нито в самата стратегия има финансови разчети за увеличение на парите за сигурност или конкретни стойности по различните цели и дейности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини