ВАС разпломбира леярна на "Монтюпе"

Върховният административен съд /ВАС/ разпломбира принудително спряната леярна в завода за авточасти на "Монтюпе" край Русе. След жалба на дружеството върховните магистрати отмениха решението на Административния съд в крайдунавския град, който потвърди заповедта на директора на РИОСВ Лилия Атанасова.

Производствената инсталация за каруселно леене на алуминий е запечатана неправилно при неприключил съдебен спор, мотивира се ВАС. Въздухът над крайдунавския град продължава да се замърсява и след затворената леярна. Докато се изяснят другите източници и дали загубите на "Монтюпе" са по-важни от здравето на хората, тя може да работи.

Междувременно районната прокуратура в Русе изяснява кой е премахнал пломбата на 27 октомври т.г. Сигналът за нарушението до РИОСВ е подаден от завода, а извикан нотариус е съставил констативен протокол. Още на другия ден от екоинспекцията за възстановили пломбата.

До пломбирането се стигна след залпово замърсяване на атмосферата на 14/15 септември т.г. Извънредните замервания на РИОСВ откриха, че един от източниците на вредни емисии в Индустриалния парк на Русе е "Монтюпе". При проверки в източната промишлена зона екоинспектори откриха още замърсители.

Освен от "Лубрика", зловонните миризми идват при топене на мас на площадка на ЕТ "Красимир Атанасов Роял" в Индустриалния парк, свинеферма на ЕТ "Антоанета Симеонова" в землището на близкото село Николово и изгаряни отпадъци на нерегламентирани сметища в крайдунавския град. РИОСВ запечатана леярна и на "Билбобул" ООД.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони