Община Русе не може да открие фирма съакционер

Община Русе не може да открие фирма съакционер, в която притежава 25% от капитала. Това съобщиха от кметската управа. "Агропродукт" АД не дава справка за финансови резултати и дейност през м.г., а писмата и електронните съобщения до дружеството се връщат като неполучени. В търговския регистър няма данни до 31 юли 2015 г. да е проведено общо събрание на акционерите.

Приватизацията на "Агропродукт" е обявена с решение на местния парламент преди 3 г. заради очевидна неплатежоспособност. На 2 публични търга общината иска да се отърве от притежаваните 560 поименни акции с начална цена от 57 500 лв. Въпреки заявения инвеститорски интерес, засега купувачи няма. Пустеещите сгради вече са съборени.

Дружеството не е отчислявало дивиденти от 1997 г. При създаването му като първи опит за публично-частно партньорство капиталът е разпределен в 2240 поименни акции между общината и 56 физически лица. Идеята е предприятието да предлага по-евтина земеделска продукция на пазара в страната и чужбина.

Отначало общината държи 33% в "Агропродукт", но ги свива до 25%, за да получи финансиране по програма САПАРД. Разликата е предложена на акционери. Идеята е да се купят земеделски земи, но пари не идват. А общината става безгласна буква с още по-намаления й дял.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони