Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Финансовият министър на германската провинция Хесен се е самоубил заради коронавируса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 30 март 2020

Онлайн изложба събира творби на Фрида Кало

ЧСИ-тата дариха 52 300 лева на „Александровска“

Топ производител на ръкавици изнемогва Търсенето значително надхвърля капацитета на продукция

Посланикът на Палестина у нас д-р Ахмад Ал–Мабдух: Кризата в Сирия ще приключи, ако има договореност на Великите сили

Кризата в Сирия ще приключи, едва когато се стигне до договореност между Великите сили. Това заяви в сряда във Велико Търново посланикът на Палестина у нас д-р Ахмад Ал–Мабдух.

Дипломатът окачестви атентатите във Франция като акт на подлост и страхливост. „Осъждаме убийствата на жени, деца, на цивилни граждани. Призоваваме всички да бъдем единни в борбата си срещу тероризма. Франция бе ударена, тъй като е на предни позиции в конфликта в Близкия изток“, коментира д-р Ахмад Ал–Мабдух.
Посланикът добави още: „Има две коалиции- около Русия и около САЩ. Трябва да се получи координация между тях и когато се постигне договореност, това ще ускори решението за конфликта в Сирия“.

Дипломатът обясни, че ситуацията, която в момента се наблюдава в Сирия и Ирак е сходна с тази в израело-палестинския конфликт. „На сирийските и иракските бежанци не им се позволява да се върнат обратно в окупираните от терористите техни държави“, каза пред студенти от Стопанския факултет на ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“ д-р Ахмад Ал –Мабдух.

Н. Пр. изнесе лекция на тема „Мирните преговори между Палестина и Израел и предизвикателствата в Близкия изток“. Според д-р Ал Мабдух, военно-политическите конфликти в Близкия изток и раждането на ислямския тероризъм, се коренят още преди десетилетия в конфликта между Израел и Палестина. Той направи историческа ретроспекция на възникването му, свързан със създаването на държавата Израел в резултат на ционистката идеология.

„Ние не сме против евреите и против юдаизма, а против ционисткото движение, което е колонизаторско. Юдаизмът както християнството и исляма са монотеистични религии, и ние уважаваме всяка една от тях. Не трябва да навлизаме в религиозните теми, тъй като ще навлезем в един лабиринт, който няма край. Тук става въпрос за политически решения“, категоричен е посланикът на Палестина.

Той обяви, че палестинците са 12 млн. души. От тях 2,5 млн. живеят на Западния бряг, по 1,8 млн.в ивицата Газа и на територията на Израел, и още 5 млн. са пръснати като бежанци по света. „Моите корени са от Хайфа, но аз съм бежанец и нямам право да се върна там“, сподели д-р Ахмад Ал –Мабдух.

Той обобщи, че генезиса на всички конфликти в Близкия изток идва от нерешението проблеми между Израел и Палестина, включително и на разрастването на тероризма. Д-р Ал-Мабдух подчерта, че напоследък названието „Ислямска държава“ се избягва в повечето официални документи и в Европа, тъй като се дава легитимност на незаконно окупирани територии от терористи.

„Коректното название е ДАЕШ е от арабски и означава Ислямска Държава в Ирак и Левант или на английски ИДИЛ. Напоследък ДАЕШ спекулират с трагедията на палестинците и изтъкват като аргументи, че воюват за свободата на Палестина, както и други терористични организации“, разкри дипломатът.

Той допълни, че има два клипа в интернет, в които те призовават за разправа с евреите. „Ние сме против всякакви актове на насилие и убийства на мирни палестинци и евреи. Искаме да се намери политическо решение и да се признаят документите на ООН. Разрешаването на палестино- израелския конфликт, ще успокои този район и ще ограничи терористичните движения“, смята посланикът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.