Емил Димитров: Замърсяването на реките Чепеларска и Юговска с цианиди е голямо

Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Застреляха криминално проявен мъж в София

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 22 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

България и Китай ще си сътрудничат в областта на образованието, строителството и архитектурата

Правителството одобри проект на Споразумение за сътрудничество между Министерството на регионалното развитие и благоустройството на България и Министерството на жилищата и развитието на градските и селските райони на Китай. Подписването на документа ще създаде условия за укрепване и разширяване на двустранните отношения с Китай в областта на строителството и архитектурата и ще бъде предпоставка за установяване на трайно партньорство и засилване на икономическите връзки между двете страни.

Споразумението конкретизира сътрудничеството в определени направления, вкл. развитието на публично-частното партньорство, градското управление и развитие, борбата с незаконното строителство, осигуряване на сеизмична устойчивост, енергийна ефективност, съдействие по установяване на контакти и партньорства между неправителствени организации, професионални съюзи, работодателски организации, компании и др.

Китай е важен партньор за развитието на търговско-икономическите отношения на България със страните от Азия. Стратегическата роля на Китай произтича и от стартираната от правителството му Инициатива да сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа, което е предпоставка за активизиране на отношенията, включително и в областта на строителството и архитектурата, чрез привличането на китайски компании в реализирането на големи инфраструктури и проекти в България, както и чрез навлизането в Китай на български строителен бизнес.

Одобрен беше и проектът на споразумение за сътрудничество за периода 2016-2019 г. между министерствата на образованието на двете страни. В документа са посочени конкретните квоти за обмен на студенти, докторанти, специализанти и преподаватели, мерките за насърчаване на прякото сътрудничество между университетите на двете страни и за изучаването на български и китайски език, както и начините на финансиране на договореностите.

Споразумението дава израз на нарасналия интерес в България към китайската наука и култура и спомага за развитието на образователния обмен между двете държави. Подписването му ще допринесе за запазване на дългогодишните връзки, както и за активизиране и задълбочаване на двустранните отношения в областта на образованието и науката в контекста на новите реалности на българското членство в ЕС.

Всички решения на Министерски съвет четете тук

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.