Турските фенове обясняват скандалното си поведение: Не освирквахме мъчениците от Париж, а терористите

Възмущението на Европа от турските фенове, които снощи на контрола с Гърция освиркваха и скандираха лозунги по време на минутата мълчание за жертвите на атентатите в Париж, предизвика впоследствие обяснения от тяхна страна за поведението им.

"Нека изясним ситуацията: В Турция (особено по време на футболни мачове) минутата мълчание обикновено се използва за скандиране, което изразява подкрепа към загиналите. Това, което феновете на трибуните на мача Турция-Гърция скандират, е: “Sehitler olmez, vatan bolunmez” - в превод: "Мъчениците не умират (те са безсмъртни), родината (земята, нашата страна) е непоклатима", пише Мустафа Йозари, които е студент в Анадолския университет.

Това е навик, останал от историята и атентатите на терористичната ПКК (Работническата кюрдска партия). Повече от 30 000 от нашите съграждани са загинали в последните 30 години в следствие на атентати на ПКК. Много от тях са бебета, жени, деца, учители, доктори, студенти и войници). При всяко едно събитие след атентат на ПКК с жертви турски граждани, хората скандират това.

Давам и видео от мач от Висшата лига на Турция, в който се използва същият слоган: “Sehitler olmez, vatan bolunmez”:

„Освен това освиркванията бяха насочени към терористите, а не към жертвите. Всяка една жертва на тероризъм е приемана като мъченик в турската култура. Няма как да има неуважително отношение към жертвите, никога не е имало и няма да има. Настоявам всички медии, които са публикували информации за освиркване към жертвите да коригират своята информация. Защото тези новини създават световна омраза към моя народ и то е неосновано."

Турските фенове обаче нямат извинение за това, че освиркаха гръцкия химн. Те дори накараха капитана Арда Туран да се обърне към трибуните и да им направи знак да спрат. На мача присъстваха премиерите на двете страни - Ахмед Давутоглу и Алексис Ципрас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт