Румяна Ченалова обвинена за бягството на убиеца от "Соло"

Румяна Ченалова е привлечена в качеството си на обвиняема по длъжностно престъпление (чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1 НК) по случая „Соло“. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Деянието е разследвано от специализираното звено „Антикорупция“ при СГП. Разследващите са установили, че в периода 20.03.2012 – 4.07.2012 г. в качеството си на длъжностно лице (съдия в Софийски градски съд и председател на състав в Наказателно отделение на СГС) Румяна Ченалова не е изпратила частния протест на Софийска градска прокуратура срещу определение на СГС, с което е отменена мярката „задържане под стража“ на подсъдимия Илиян Тодоров. В частния протест е направено и искане за налагане на ограничителна мярка на същия – забрана за напускане пределите на страната.

Ченалова е имала 7-дневен срок, в който да изпрати на Софийски апелативен съд, като въззивна инстанция, наказателното дело по случая „Соло“, заедно с частния протест на прокуратурата, срещу отмяната на мярката „задържане под стража“. От нейното бездействие е бил облагодетелстван Илиян Тодоров, като е възпрепятствала взимането на мярка за неотклонение и мярка за процесуална принуда – забрана за напускане на пределите на България спрямо същия. От това са настъпили значителни вредни последици – увреждане на нормалното функциониране на дейността на съда, възпрепятстване на своевременното произнасяне на въззивната инстанция по исканията в частния протест за взимане на мярка за неотклонение и мярка за процесуална принуда – и това е довело до сериозно накърняване на авторитета на съда и разколебаване на доверието на гражданите в него.

По делото са разпитани свидетели, приложени са протоколи от извършени процесуални действия, приложени са справки, писма и други документи.
Спрямо Ченалова по това производство прокуратурата е взела мярка за неотклонение „Подписка“.

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини